Uzman uyardı! Glutensiz diyetlerin hızlı kilo kaybına neden olduğuna dair hiçbir kanıt yok! – SAĞLIK

Beslenme ve diyet uzmanı Hülya Yiğit, son yıllarda medyada ambalajlı ürünler ve glutensiz unların sağlıklı olduğu yönünde oluşan algının gerçeği yansıtmadığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Bu daha çok bir pazarlama stratejisi. Çünkü glutensiz ürünlerin çoğu işlenmiş unlardan yapılıyor. “Glutensiz buğday unu normal una göre daha fazla işleniyor.” Dedi.

Glutensiz beslenmenin popülerliğine dikkat çeken beslenme ve diyet uzmanı Hülya Yiğit, “Glutensiz beslenmenin hızlı kilo kaybına neden olduğunu gösteren hiçbir kanıt yok.” Dedi.

Üsküdar NPİSTANBUL Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Hülya Yiğit, glutensiz beslenme konusunda bilgiler verdi.

“Glutenin çölyak hastalarında ince bağırsakta alerjik etkisi vardır.”

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, glutenin; Buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan bitkisel bir protein olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Çölyak hastalarında gluten, ince bağırsakta alerjik etki yaparak bağırsağın doğal yapısının bozulmasına neden oluyor. Bu bireylerde gluten karın ağrısı, ishal, kabızlık ve baş ağrısı gibi semptomlara neden olur. Bu nedenle bu hastalar tüm yaşamları boyunca glutensiz bir diyet uyguluyorlar.” Dedi.

Glutensiz beslenmeyi uygulamak maddi ve sosyal açıdan normal beslenmeye göre daha zordur.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, son araştırmaların glutensiz diyetlerin irritabl bağırsak sendromu, otizm ve fibromiyalji gibi otoimmün hastalıklarda olumlu sonuçlar verebileceğini gösterdiğini belirterek, şöyle konuştu: “Günümüz şartlarında glutensiz beslenmeyi uygulamak bir zorunluluktur. Maddi ve sosyal açıdan normal bir beslenmeye göre daha zor çünkü sağlıklı bir ürüne ulaşmak ekstra çaba gerektiriyor. “Glutensiz bir beslenme uygularsanız buğday karabuğday, amaranth, kinoa gibi besin değeri yüksek tahılları tüketmek çok daha sağlıklı olacaktır. lif içeriği olan ve doğal olarak glüten içermeyen unlar, patates, pirinç ve glütensiz unlar yerine baklagiller ve bunların unları (nohut unu gibi)” dedi.

Çoğu glutensiz ürün işlenmiş unlardan yapılır

“Son yıllarda ambalajlı glutensiz ürünler ve glutensiz unların sağlıklı olduğu yönünde medyada oluşturulan algı gerçeği yansıtmamaktadır.” Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit ise şunları söyledi: “Bu daha çok bir pazarlama stratejisi. Çünkü glutensiz ürünlerin çoğu işlenmiş unlardan yapılıyor. Glutensiz buğday unu normal una göre daha fazla işlenir ve B vitaminleri, folat ve lif açısından daha düşüktür. Ayrıca glisemik indeksi yani kan şekerindeki artış hızı beyaz una göre daha yüksektir. Ayrıca glutensiz ürünlerin tadını iyileştirmek için daha fazla şeker ve yağ eklenebilir. Bu nedenle bu ürünleri satın alırken etiketlerini dikkatlice incelemelisiniz.

Birçok kişi kilo vermek için glutensiz diyetleri uyguluyor.

Glutensiz diyetlerin popülerliğine dikkat çeken beslenme ve diyet uzmanı Hülya Yiğit, şunları söyledi: “Glutensiz diyetler uzun süre uygulandığında; Folik asit, B vitamini, kalsiyum ve demir gibi vitamin ve mineral eksikliklerine, lif eksikliği nedeniyle kan şekerinde dengesizliklere neden olabilir. Pek çok kişinin kilo vermek için glutensiz diyetler uyguladığını görüyoruz. Ancak glutensiz beslenmenin hızlı kilo kaybına neden olduğunu gösteren hiçbir bilimsel kanıt maalesef mevcut değil. Elbette beyaz un ve gluten içeren tatlılardan uzak durmak her zaman kilo vermede etkili olacaktır.

Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir