TBMM'nin çalışma süresi uzatıldı: Meclis gündeminde hangi düzenlemeler var? – Son dakika siyasi haberler

Getty Images

İçtüzüğe göre 1 Temmuz'da ara verilmesi gereken TBMM'nin çalışma süresi, AKP grubunun çalışma takvimi önerisinin kabul edilmesiyle Salı günü uzatıldı.

Vergi paketi, 9'uncu yargı paketi ve kamu tasarruf tedbirlerine ilişkin kuralları içeren yasa tekliflerinin tamamlanmasının ardından TBMM'nin temmuz ayı sonunda tatile girmesi bekleniyor.

İktidar partisinin, “sokak köpeklerinin uyutulması”, “nüfuz ajansı”, bazı vergilerdeki fahiş artışlar veya yeni vergiler oluşturulması gibi düzenlemeleri Meclis gündemine getirip getirmeyeceği merak konusu.

İktidar partisindeki kaynaklar, gündemdeki önemli maddeler nedeniyle Meclis'in temmuz ayının son haftasına kadar çalışacağını öngörüyor.

Kripto para birimlerine ilişkin yasal çerçeveyi içeren Sermaye Piyasası Kanunu'nda yapılan değişiklik Genel Kurul gündemine alındı. Bu teklife ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının ardından Türk Sivil Havacılık Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin teklif Genel Kurul'da görüşülecek.

AKP'nin bugün TBMM Başkanlığı'na sunduğu “Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi”, Meclis'in aradan önce çıkarmayı planladığı düzenlemeler arasında yer alıyor.

9'uncu yargı paketine 'nüfuz ajanları' düzenlemesi gelecek mi?

İktidar partisi, kamuoyunda uzun uzun tartışılan 9'uncu yargı paketini önümüzdeki günlerde Meclis'e sunacak. Adalet Bakanlığı'ndan gelen taslağa dayanarak meclis grubu öneriyi sonuçlandırmak için çalışıyor.

Teklifle ilgili en çok merak edilen ise “nüfuz ajanları”na ilişkin düzenlemenin pakette yer alıp almayacağı. Teklifle ilgili çalışmalar AKP Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu tarafından yürütülüyor.

AKP çalışanlarına göre, tamamlanmak üzere olan teklifte “nüfuz ajanlarına” ilişkin bir düzenleme yer almayacak.

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, iktidar partisiyle yaptıkları görüşmelerde pakette “nüfuz ajansı”nın yer almayacağı konusunda kendilerine bilgi verildiğini açıkladı.

AKP Grup Başkanvekili Akbaşoğlu ise 9'uncu yargı paketinde başından beri nüfuz unsurlarına ilişkin bir düzenlemenin bulunmadığını söylüyor. Akbaşoğlu, geçen yıl da benzer bir tartışmanın yaşandığını ancak böyle bir düzenlemenin Meclis gündemine gelmediğini söylüyor.

Adalet Bakanı Tunç: Böyle bir şey söz konusu değil

AKP'nin bugünkü grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “nüfuz ajanları” konusundaki tartışmaların kamuoyuna farklı şekilde aktarıldığını da söyledi.

“Casusluk da dahil olmak üzere Türkiye'ye karşı veya başka bir devlet veya kuruluş lehine suç işleyenlerin cezalandırılarak bu uygulamadan kaynaklanan sorunun ortadan kaldırılmasına yönelik bir düzenleme”den bahseden Tunç, şu bilgileri paylaştı:

“Türkiye'de araştırma yapanların cezalandırılacağı yönündeki iddiaların doğruluk payı yoktur.” Örneğin; Kişisel verileri ihlal etti, bunu casusluk amacıyla yaptı ve kanunda hem kişisel verilerin ihlali hem de casusluk nedeniyle cezalandırılması öngörülüyor. Bu düzenlemeye kimsenin karşı çıkmayacağını düşünüyoruz. Kamuoyuna yanlış aktarılıyor. “Türkiye'de araştırma yapan, haber yapan cezalandırılacak” algısı yaratılıyor. Bu algı yanlıştır. Bu milletvekillerimizin değerlendirmesine açık bir sorudur. Grubumuz bunu değerlendiriyor. “Adalet paketine dahil edilip edilmemesi tamamen onların takdirindedir.”

Tasarruf önlemlerinin yasal düzenlemesi

Yeni mali pakete ilişkin tartışmalar devam ederken, AKP bir süre önce uygulamaya konulan kamu tasarruf tedbirlerine ilişkin yasal düzenlemeyi Meclis'e getirmeyi planlıyor.

AKP çalışanlarının verdiği bilgiye göre, tasarruf tedbirleri genelgesine paralel olarak geliştirilecek yasal düzenlemeyle tasarruf tedbirlerinin güçlendirilmesi amaçlanıyor. 20-25 maddeden oluşan tasarıda Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bu konuda yetki verilmesi ve kamu araçlarının alım, satım ve kiralanmasının düzenlenmesi öngörülüyor.

AKP personeli, bu düzenlemenin yaptırımlardan ziyade kemer sıkma tedbirlerinin “izlenmesi ve raporlanmasına” ilişkin hükümler içereceğini söyledi.

Tartışmalı vergi artışları paketten çıkarılabilir mi?

Yeni mali paket Meclis gündeminin en önemli maddelerinden biri olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanıp basına dağıtılacak olan taslak metin kamuoyunda tartışma yarattı.

Söz konusu pakette dış hatlar gidiş vergisine 150 liralık fahiş artış, motosikletli kuryelere gelir vergisi, garsonlara bahşiş vergisi gibi hükümlerin yer alması bekleniyordu. AKP içinde kamuoyunda oluşan tepki ve itirazların ardından bazı vergi artışlarından vazgeçileceği ve yurt dışı çıkış vergisindeki artışın 3 bin lira yerine 1500 liraya çıkarılacağı iddiaları arka planda doğrulandı.

BBC Türkçe'ye konuşan bazı AKP liderleri, kamuoyuna sızdırılan metnin “taslak değil, bakanlığın veya meclis grubunun üzerinde çalıştığı kurum veya birimlerin önerileri” olduğunu savundu.

Bakanlıklar havuzunda çok sayıda öneri olduğu belirtilirken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in önümüzdeki hafta vergi paketi projesiyle ilgili kabineye sunduktan sonra öneriyi meclis grubuyla birlikte çalışarak nihai hale getireceği belirtildi.

Sokak köpeklerine ilişkin düzenleme yeni yasama yılına kadar kalabilir

“Sokak köpeklerinin” ortadan kaldırılmasının önünü açacak düzenleme iktidar partisi içinde de bir süredir tartışma konusu oldu.

İktidar partisi, saldırgan ve hasta sokak köpeklerinin “hayatı tehdit eden” bir durum teşkil etmesi nedeniyle 30 gün içinde sahiplenilmemeleri halinde vurularak öldürülmesini öngören bir kural öne sürmüştü. Ancak kamuoyunun tepkileri üzerine iktidar partisi konuyla ilgili yeni bir çalışma yapılmasına karar verdi.

Araştırmayı yürüten AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, sorunun çözümüne ilişkin akademisyenler, sanatçılar, sivil toplum kuruluşları ve meslek kuruluşlarından öneriler aldı ve hazırladığı raporu grup başkanlığına sundu.

Yenişehirlioğlu, hazırladığı çalışmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunmak istediğini de belirterek, Meclis tatile girmeden kanunlaşma ihtimaline ilişkin “Konuşuyoruz, henüz bitmedi” dedi.

AKP lobileri sokak hayvanlarına yönelik düzenlemenin yeni yasama yılına ertelenebileceğini söylüyor. Meclis grubunun önümüzdeki günlerde yasa metni üzerinde çalışmaya başlayacağı belirtilirken, konunun parti içinde tartışmalı olduğunun altı çiziliyor.

Sokak hayvanlarına gelince: “Bunun bir sorun olduğunu herkes kabul ediyor. Ancak çözüm konusunda fikir birliği yok. Bazıları hiç dokunulmaması gerektiğini ve mevcut uygulamanın devam etmesi gerektiğini söylerken, bazıları da saldırgan hayvanlara çözüm bulunması gerektiğini söylüyor. “Bu konudaki dünya örneklerinin yeniden değerlendirildiği bir metin hazırlanacak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir