İrlanda Dışişleri Bakanı Martin: Filistin Devleti'ni bu ay tanıyacağız

İrlanda Dışişleri Bakanı Michael Martin bu ay Filistin devletini tanıyacağını söyledi.

REKLAM

İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Micheal Martin, ülkesinin Mayıs ayı sonuna kadar Filistin devletini tanıyacağından emin olduğunu söyledi ancak bir tarih belirtmedi.

Newstalk radyosunda konuşan Martin, “Ay sonuna kadar Filistin devletini kesinlikle tanıyacağız” dedi. dedi.

AB ülkeleri İspanya, İrlanda, Slovenya ve Malta'nın liderleri Mart ayında yaptıkları ortak açıklamada, Filistin devletini tanımaya hazır olduklarını belirtmişlerdi.

İrlanda uzun süredir Filistin devletinin resmi olarak tanınmasına prensipte hiçbir itirazının olmadığını beyan ediyordu.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları konuya yeni bir ivme kazandırdı ve Filistin devletinin tanınması yönündeki çağrılar dünya çapında ivme kazandı.

AB üyesi ülkeler, Orta Doğu'da kalıcı barış için iki devletli çözümün şart olduğunu söylüyor.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, İspanya, İrlanda ve Slovenya'nın 21 Mayıs'ta Filistin devletini tanımayı planladıklarını, diğer ülkelerin de bu örneği takip edebileceğini belirtmişti.

Ancak İrlanda Dışişleri Bakanı bugünkü açıklamasında kesin bir tarih vermedi.

“Kesin tarih belirsiz çünkü Filistin devletinin ortak tanınması için hâlâ bazı ülkelerle müzakere halindeyiz.” Martin şunları söyledi: “Kesin tarih önümüzdeki birkaç gün içinde netleşecek, ancak kesinlikle bu ayın sonundan önce olacak.” dedi.

Martin, Filistin devletini resmi olarak tanımadan önce ayrıntıları tamamlamak için diğer ülkelerdeki mevkidaşlarıyla istişarede bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Bugün bu konunun son ayrıntıları konusunda bazı dışişleri bakanlarıyla istişarede bulunacağım. Bunu Arap Barış Girişimi bağlamında, iki devletli çözüm yolunda ve genel olarak Filistin halkına bir mesaj vermek için yapıyoruz. onların kendi kaderlerini tayin etme haklarını destekliyoruz”.

İrlanda Başbakanı Simon Harris, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in geçen ay Dublin'e yaptığı ziyarette iki ülkenin birlikte hareket edeceğini söyledi.

Harris, “Müdahale ettiğimizde, kararımıza ağırlık vermek ve en güçlü mesajı vermek için mümkün olduğu kadar çok ülkeyle bunu yapmak istiyoruz” dedi. Şu şekilde konuştu.

Şu anda 8 AB ülkesi Filistin'i tanıyor

İspanya'nın öncülük ettiği ve yürüttüğü Filistin devletinin resmi olarak tanınması girişimine İrlanda, Slovenya, Malta ve Norveç'in destek verdiği biliniyor.

Şu anda sekiz AB üyesi Filistin devletini tanıyor: Bulgaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Slovakya, Macaristan, Kıbrıs ve İsveç.

İsrail, Filistin'i tanıma planının “savaşa müzakere yoluyla çözüm bulma şansını azaltacak terörizm için bir ödül” olduğunu iddia ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir