Havaların ısınmasıyla vakalar ciddi oranda arttı! Uzman uyarıyor: Felçten ölüme yol açabilir!

Gıda yoluyla insan vücuduna taşınan bakteri, virüs, parazit, toksin ve kimyasallar gıda zehirlenmesine neden olabiliyor. Artan sıcaklıkların da etkisiyle yaz aylarında gıda zehirlenmesi vakaları ciddi oranda artıyor. Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, gıda zehirlenmesine neden olan dört çeşit bakteri bulunduğunu söylüyor. Bunlardan ilki, en yaygın bakteri türü olan “stafilokok”tur. Bu bakterinin et, süt, süt ürünleri ve iyi yıkanmamış malzemelerden hazırlanan salatalarda bulunduğunu belirten Gültaç Dayı Çamır, zehirlenme belirtilerinin bakteriyel gıdayı yedikten 2-3 saat sonra ve kusma reaksiyonuyla başladığını söyledi.

BAKTERİLER ÖLÜMCÜL ZEHİRLENMEYE NEDEN OLABİLİR

Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, et, süt ve salatadan kaynaklanan gıda zehirlenmelerinde en sık görülen bir başka bakteri türünün de “shigella” olduğunu belirterek, bu bakterinin neden olduğu zehirlenmelerde belirtilerin süresinin bir veya iki gün olduğunu söyledi. Gültaç Dayı Çamir, “Bu bakteri mide bulantısı, kusma, ateş, kramp, karın ağrısı ve dışkıda kan gibi belirtilerle kendini gösteriyor” diyor. Gıda zehirlenmelerinin en ciddi ve ölümcül olanlarından biri de “clostridium botilinum”dur. Bu bakteri konserve yiyeceklerde, etlerde, sebzelerde ve meyvelerde bulunabilir. Gültaç Dayı Çamir, “Bu bakteri felce neden olabilir, nefes almayı engelleyebilir ve ölüme neden olabilir.”

ET YERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

karın ağrısı iç hastalıkları

Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, öncelikle nasıl ve nereden geldiği bilinmeyen ürünlerin yanı sıra nasıl muhafaza edildiği bilinmeyen, kontrol edilmeyen ve internette açıkta satılan ürünlerin de bulunduğunu belirtti. Fiyatları düşük olduğundan satın alınamıyorsa tezgahlarda et tüketenlerin standartlara uygun yönetilen şarküterilerden satın alması gerekiyor. Güvenilir markaların paketli ürünlerinin de satın alınabileceğini belirten Diyetisyen Gültaç Dayı, şöyle konuştu: “Paketli ürünleri satın alırken ambalajın zarar görmemiş olmasına dikkat edin. Etiketleri okuma alışkanlığı edindiğinizden emin olun. Üzerinde yazan üretim ve son kullanma tarihlerini kontrol edin. “Hayvanlardan bulaşabilecek hastalıklar nedeniyle kesinlikle çiğ süt tüketmeyin” dedi.

GIDA SAKLAMA ÖNERİLERİ

bağırsak kolonu

Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, besinlerin bozulmasını önlemenin en pratik yolunun buzdolabında veya derin dondurucuda saklamak olduğunu söyleyerek, pişmiş besinlerin hemen tüketilmemesi durumunda iki saat içinde buzdolabına konulması gerektiğini ekledi. Gültaç Dayı Çamır, buzdolabında bulunan ve tüketime çıkarılması gereken gıdaların yetmiş derecenin üzerinde ısıtılması gerektiğini, aynı gıdanın tekrar tekrar ısıtılmaması gerektiğini söyledi. Çamır, şöyle konuştu: “Buzdolabından çıkardığınız gıdaları, buzları çözüldükten sonra tekrar dondurucuya koymayın. Pişmiş gıda ile çiğ gıdanın temasından kaçının. Kişisel hijyeninize dikkat edin. Gıda zehirlenmesini önlemek için yemek hazırlayan herkesin ellerini en az iki dakika sabunla yıkaması önemlidir. “Ayrıca ellerinde kesik veya açık yara bulunan kişiler kesinlikle yemek hazırlamamalı, gerekirse bu yaraları hiçbir şekilde gıdayla temas etmeyecek şekilde bandajlamalı ve eldiven kullanmalıdır.”

SEBZE VE MEYVELER İYİCE YIKANDIKTAN SONRA TÜKETİLMELİDİR

adet karın ağrısı kadın hastalıkları

Özellikle çiğ et, yumurta veya kümes hayvanı gibi yiyecekleri hazırladıktan sonra kişilerin ellerini iyice yıkaması gerektiğini söyleyen Çamir, riskli yiyecekler, pişirilmeden yenilecek meyve ve sebzelerin hazırlanmasında ayrı kesme tahtası ve bıçak kullanılması gerektiğini söyledi. Çamir şöyle devam etti: “Sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir. Yemeğin iyi pişmiş olduğundan emin olun. Yeterli süre ve sıcaklıkta pişirilmeyen besinler, zararlı bakterilerin sindirim sistemine taşınmasına neden olabilir. İshal ve kusma durumunda mutlaka dinlenmeli ve temiz su, ayran, maden suyu, şekersiz çay ile sıvı alımını arttırmalısınız. İshaliniz varsa; “Pirinç lapası, yoğurt, muz, şeftali ve haşlanmış patates tüketmelisiniz.” (İHA)

Mynet Youtube
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
ÖZEL RÖPORTAJ |RTÜK Başkanı Mynet'e konuştu!  ilk kez açıklandıÖZEL RÖPORTAJ |RTÜK Başkanı Mynet'e konuştu! ilk kez açıklandı
AK Parti ve CHP seçmenleri bu kez aynı yanıtta birleştiAK Parti ve CHP seçmenleri bu kez aynı yanıtta birleşti
Meteorolojiden saat 13.00'te sarı kod uyarısı: İstanbul için hava durumu verildi!  Hafta sonu boyunca devam edecekMeteorolojiden saat 13.00'te sarı kod uyarısı: İstanbul için hava durumu verildi! Hafta sonu boyunca devam edecek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir