Eurovision 2024: Final ne zaman ve nasıl izlenecek, favoriler kimler?

Favoriler arasında, Filistin protestolarının damgasını vurduğu Eurovision 2024 elemelerinde finale kalan yirmi yaşındaki İsrailli sanatçı Eden Golan da yer alıyor.

REKLAM

Dünyanın en büyük canlı müzik etkinliklerinden biri olarak kabul edilen Eurovision Şarkı Yarışması'nın birincilik ödülü sahibini buldu.

37 ülkenin katıldığı yarışmanın 68'incisi için hafta boyunca 89 ülkeden 100 bine yakın ziyaretçi ev sahibi şehir Malmö'ye akın etti.

Etkinliğe İsrail karşıtı protestolar damgasını vurdu.

Finalde kim var?

Final Cumartesi günü TSİ 19.00'da 26 ülke arasında oynanacak.

Ev sahibi ülke ve geçen yılın kazananı İsveç'in yanı sıra organizatör Avrupa Yayın Birliği'ne (EBU) en çok para ödeyen Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya'nın otomatik kaydı var.

Salı günkü ilk yarı finalde on ülke yarıştı: Hırvatistan, Kıbrıs, Finlandiya, İrlanda, Litvanya, Lüksemburg, Portekiz, Sırbistan, Slovenya ve Ukrayna.

Perşembe günkü ikinci yarı finalde on ülke final turuna çıktı: Ermenistan, Avusturya, Estonya, Gürcistan, Yunanistan, İsrail, Letonya, Hollanda, Norveç ve İsviçre.

Favoriler kimler?

Hırvatistan: Şarkıcı-söz yazarı ve yapımcı Baby Lasagna, yabancı bir ortamda “şehir çocuğu” olmak için evinden ayrılan genç bir adamın yaşadığı çelişkili duyguların hikayesini anlatan “Rim Tim Tagi Dim” ile favoriler arasında yer alıyor.

İsrail: Yirmi yaşındaki solo sanatçı Eden Golan, duygu fırtınası içindeki bir insanı anlatan güçlü bir balad olarak tanımladığı “Hurricane” ile ikinci favori.

Golan'ın yarı finaldeki performansı öncesinde, sırasında ve sonrasında seyircilerden birkaç yuhalama duyuldu. İsrail, EBU'nun 7 Ekim saldırısına gönderme yapan orijinal “October Rain” şarkısının sözlerine itiraz etmesi üzerine şarkıyı değiştirdi.

İsviçre: Üçüncü sırada yer alan rapçi ve şarkıcı Nemo, kendini keşfetme yolculuğunu anlatan davul ve bas, opera, rap ve rock şarkısı “The Code”u seslendiriyor.

Fransa: 34 yaşındaki sanatçı Slimane, eski sevgilisiyle yeniden bağlantı kurmaya çalışan birini anlatan güçlü bir balad olan “Mon Amour”u seslendiriyor.

Nerede düzenleniyor?

Yarışma, 362.000 nüfuslu İsveç'in üçüncü büyük şehri Malmö'de yapılıyor. İsveç, 1992 ve 2013 yıllarında Malmö de dahil olmak üzere yedi kez Eurovision'a ev sahipliği yaptı.

Yarışmanın mekanı 15.500 kişi kapasiteli Malmö Arena'dır.

Protestolar iz bıraktı

Yarı final öncesinde 10.000'den fazla Filistin yanlısı taraftar bir gösteri düzenleyerek Filistin bayraklarını salladı ve Gazze'deki askeri harekat nedeniyle “İsrail'i boykot” sloganları attı.

Malmö'deki Yahudi cemaatinin üyelerinin de aralarında bulunduğu daha küçük bir grup İsrail lehine gösteri yaptı.

İsrail geçmişte Eurovision'u dört kez kazandı.

Nasıl oy verirsiniz?

Halkın oyları sonucun yaklaşık %51'ini oluştururken, her katılımcı ülkeden beş müzik profesyonelinden oluşan jüriler %49'un biraz üzerinde bir paya sahip olacak.

REKLAM

Jüri, şarkıları kompozisyon ve özgünlüğe, performans kalitesine, ses yeteneğine ve genel izlenime göre sıralıyor.

Nasıl izlenecek?

Müzik yarışması, katılımcı 37 ülkenin tamamında ve YouTube'da yayınlanacak.

Sunucular İsveçli komedyen ve oyuncu Petra Mede ile İsveçli Amerikalı aktris Malin Akerman olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir