Tuva Cihangir Atasever uzaya ne zaman gidecek? Tuva Cihangir Atasever uzayda ne yapacak? – Son dakika bilim teknoloji haberleri

Tuva Cihangir Atasever 7 bilimsel deney yapmak üzere uzaya gidiyor. İkinci Türk astronotu Tuva Cihangir Atasever, yörünge altı araştırma uçuşunu tamamladı. bugün (8 Haziran 2024) yapacak.

TUVA CİHANGİR ATASEVER UZAYA NE ZAMAN ÇIKACAK?

Virgin Galactic'in Atasever'in de içinde yer alacağı “VSS Unity” yörünge altı aracını taşıyan uçak, ABD yerel saatiyle (UTC) 08.30 civarında havalandı. 17.30) New Mexico'daki uzay limanı tesisinden havalanması planlanıyor.

TUVA CİHANGİR ATASEVER UZAYDA NE YAPACAK?

Aralarında Atasever'in de yer alacağı Virgin Galactic'in “VSS Unity” yörünge altı aracını taşıyan uçağın, New Mexico'daki uzay limanı tesisinden ABD yerel saatiyle 08.30 (17.30) civarında kalkması bekleniyor.

İkinci Türk astronot Atasever'in araştırma astronotu olduğu 6 kişilik “Galactic 07” ekibinde, ABD'den iki özel astronot ve İtalya'dan bir özel astronotun yanı sıra 2 pilot yer alacak.

Yaklaşık 1 saat 10 dakika sürmesi beklenen uçuşta, “VSS Unity” yörünge altı aracının, nakliye uçağı aracılığıyla yaklaşık 45 bin feet yüksekliğe ulaşması, ardından açılarak yaklaşık 90 kilometre yüksekliğe ulaşması gerekiyor. hibrit yakıtlı roket motoru.

Atasever'in yaklaşık 3 dakika sürecek serbest düşüş aşamasında mikro yerçekimi ortamında 7 bilimsel deney gerçekleştirmesi bekleniyor.

TUVA CİHANGİR ATASEVER'İN UZAYDA YAPTIĞI DENEYLER

Bilimsel bir görev gerçekleştirecek olan Atasever'in giydiği astronot kıyafeti, 3 deney için gerekli ekipmanı taşıyabilecek şekilde özel olarak revize edildi.

“BEACON” adı verilen beyin görüntüleme deneyi kapsamında Atasever, yakın kızılötesi spektroskopi ölçüm cihazını uçuşun tüm aşamalarında başında taşıyacak. Daha sonra beynin prefrontal korteks bölgesindeki kan dağılımını ve omurilik sıvısı dinamiklerini inceleyeceğiz. Bu deneyin yanı sıra dünyaya uzaktan bakmanın yarattığı değişim ve psikolojik dönüşümler de Atasever'den örnekler alınarak analiz edilecek.

IvmeRad Radyasyon Dozimetresi deneyi ile radyasyona maruz kalma miktarına ilişkin bilgi elde edilecek. Bu sayede gelecekte uzay istasyonlarına giden insanların anında maruz kalacağı radyasyon miktarı hakkında tahminlerde bulunmak mümkün olacak.

Türk Uzay Ajansı (TUA) ve Axiom Space'in ortak deneyi olan Uzayda İnsülin Kalemi Testi ile özel bir kutuya yerleştirilen iki farklı insülin kalemi uzaya taşınacak ve bu ortamda doz transferinin etkinliği test edilecek. ilk defa. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda diyabetli kişilerin Dünya yörüngesinde inşa edilecek uzay istasyonlarına seyahat etmesi durumunda uygulanabilecek tedavi yöntemlerinin etkinliğine ilişkin ilk test gerçekleştirilecek.

Orbital uçuşta keseciklerin analizi kapsamında, Atasever'in uçuş öncesi ve sonrasında toplayacağı biyolojik örneklerdeki hücre dışı kesecikler, özel geliştirilen mikroakışkan çip kullanılarak izole edilecek. Bu sayede gelecekte astronotlara uzaya çıkmadan önce uygulanabilecek bazı adaptasyon tedavilerinin geliştirilme olasılığı araştırılacak.

İlk Türk astronotu Alper Gezeravcı'nın görevinde yer alan MESSAGE, METABOLOM ve MIYELOID deneyleri, Atasever'in yürüteceği yörünge altı araştırma görevinde de hayata geçirilecek.

TUVA CİHANGİR ATASEVER KİMDİR?

Tuva Cihangir Atasever, 12 Ağustos 1992yılında Ankara'da doğdu. Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Daha sonra Irvene'deki California Üniversitesi'nden elektrik ve elektronik mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi aldı. Daha sonra 5 yıl ROKETSAN'da aviyonik sistem mühendisi olarak çalıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir