Türkiye’de her 15 dakikada bir can kaybediliyor: İnmenin 3 belirtisine dikkat! “Erkeklerde daha sık görülüyor ama kadınlarda daha ölümcül”

Nörolog Dr., beyindeki damar hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan fonksiyon kaybına felç veya felç denildiğini söyledi. Nurhan Yılmaz, Türkiye’de şu anda 3 milyon civarında felç hastası bulunduğunu ve bu hastalara her yıl 250 bin kişinin daha eklendiğini söyledi. İnmenin Türkiye’de ve dünyada en sık fonksiyon kaybına ve sakatlığa neden olan hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Yılmaz, felcin de ölümcül bir hastalık olduğunu ve Türkiye’de en çok ölüme neden olan hastalıklar arasında üçüncü sırada yer aldığını söyledi.

“ERKEKLERDE DAHA ÇOK GÖRÜYORSUNUZ”

İnmenin iki türü olduğunu belirten Dr. Yılmaz, şunları söyledi: “Çoğunlukla beyindeki bir damarın tıkanması veya daralması nedeniyle ortaya çıkan iskemik bir semptom olarak görüyoruz. Daha nadir olarak ise beyin damarlarının herhangi birinin yırtılması veya yırtılması sonucu oluşan beyin kanamalarını yani hemorajik felçleri %20 oranında görmekteyiz. İnme erkeklerde daha sık görülmesine rağmen kadınlarda daha ölümcüldür. Aynı zamanda hipertansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği, obezite, hareketsiz kişiler, sigara ve alkol kullanan kişilerde felçleri daha sık gözlemliyoruz. Özellikle pulmoner fibrilasyon dediğimiz aritmisi olan kişilerde felç daha sık görülüyor” dedi.

“HERALDİK İNMENİN ÜÇ BELİRTİSİ”

inme2

Doktor, beynin farklı bölgelerinin vücudun farklı bölgelerinden ve farklı işlevlerden sorumlu olması nedeniyle hastalarda görülen klinik sonuçların beynin etkilenen bölgesine göre farklılık gösterdiğini açıklıyor. Yılmaz, hastaların en çok konuşma bozuklukları, kas güçsüzlüğü, denge ve koordinasyon bozuklukları, hafıza kaybı ve görme bozuklukları nedeniyle doktora başvurduğunu söyledi. İnmenin sonuçlarının toplum tarafından bilinmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Yılmaz, üç ana bulguyu yüz hizasının bozulması, konuşma bozukluğu ve kol güçsüzlüğü olarak sıraladı.

“KOŞUNDA ZAMANLA YARIŞIYORUZ, SANİYELER DAKİKALAR BİLE ÖNEMLİ”

inme3

İnmenin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Yılmaz, şöyle konuştu: “Burada tedavi edilebilir kısımda önemli olan erken teşhistir. Bu nedenle felç oluştuğunda bunu fark etmemiz ve şüphelendiğimizde ne yapmamız gerektiğini çok iyi bilmemiz gerekiyor. Çünkü zamanla yarışıyoruz. Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği ve Türk Nöroloji Derneği “Zaman beyindir” sloganını oluşturdu. Zaman bizim için çok önemlidir. Felç tedavisi zamana bağlı olduğundan vakit kaybetmemeli, evde durumun düzelmesini beklememeli, şüphe halinde hemen 112’yi aramalıyız. İnme tedavi edilebilir bir hastalık dedik ama Akut dönem dediğimiz ilk saatler bizim için çok önemli. “Saniyeler ve dakikalar kişinin hayatı ve fonksiyon kaybı açısından çok önemlidir” dedi.

baş ağrısı baş dönmesi beyin

Doktor, 112 acil müdahale ekibinin hastayı alır almaz felç merkezine götürdüğünü söyledi. Yılmaz, bu hastalara ilk 4 buçuk saat içinde pıhtılaşmayı önleyici tedavi verildiğini belirterek; Büyük bir damar tıkanıklığı varsa trombektomi yapıldığını, bu sırada damara anjiyografi uygulanarak pıhtının çıkarıldığını söyledi.

“MEDİKAL KONTROLLERİNİZİ KAÇIRMAYIN”

YÜZ FELÇİ

Düzenli doktor kontrollerinin önemine vurgu yapan Dr. Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Sağlıklı olduğumu düşünüyorum. Bu yüzden asla doktora gitmiyorum’ sözü pek hoş bir tabir değil. Damar hastalığı belli bir seviyeye gelmeden riskleri ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bu nedenle düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçmeliyiz. Aynı zamanda yaşam tarzımızı değiştirmeli ve damar dostu bir yaşam tarzını benimsemeliyiz. Bunu yiyerek, içerek, yürüyerek, uyuyarak ve egzersiz yaparak yapabiliriz.”

İHA

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir