Protestoların ardından İsrail Eurovision finaline katılmaya hak kazandı

İsrail, bu hafta sonu İsveç'te düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nın finalinde yarışmaya hak kazandı.

REKLAM

Sonuçların açıklanmasının ardından “duygu akışına” kapıldığını söyleyen 20 yaşındaki şarkıcı Eden Golan, şunları söyledi: “Burada olmak, sahnede performans sergilemek, sesimizi duyurmak, sesimizi duyurmak gerçekten büyük bir onur. Bizi gururla temsil edin ve finale çıkın.” Dedi.

Yarı finaldeki “Hurricane” adlı canlı gösteriyi yaklaşık 9 bin kişi izlerken, Malmö Arena dışında binlerce kişi İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto ederek, ülkenin Eurovision'a katılmasına tepki gösterdi.

İsrail'in bu yıl Eurovision'a katılması ve seçilen şarkı birçok ülkede protestolara neden oldu.

Polis verilerine göre Perşembe günü Malmö'nün merkezinde aralarında iklim aktivisti Greta Thunberg'in de bulunduğu 10.000'den fazla kişi toplandı.

Protestocular, “Filistin'e Özgürlük” ve “Eurovision soykırımı meşrulaştırıyor” yazılı pankartlar taşıdı.

Şarkının sözleri tartışma yarattı

İsrail'in şarkı yarışmasından çıkarılmasını isteyen protestocular ve bazı sivil toplum kuruluşları, Rusya'nın 2022'de yarışmadan men edilmesini örnek gösterdi.

Mart ayının sonuna gelindiğinde, aralarında İsviçre'nin favorisi Nemo'nun da bulunduğu dokuz ülkeden yarışmacılar kalıcı ateşkes çağrısında bulundu.

Golan'ın katılımıyla ilgili tartışmaların bir kısmı “Hurricane” şarkısı üzerinde yoğunlaştı.

Şarkının ilk versiyonu, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıyı ima ettiği için yarışmayı düzenleyenler tarafından “fazla politik” olarak değerlendirildi.

Bu tepkinin ardından Golan, eserinin sözlerini değiştirdi.

Yarı final öncesi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Golan'a başarılar diledi ve “korkunç bir antisemitizm dalgası” olarak tanımladığı protestolara direnerek “zaten kazandığını” söyledi.

Rusya, Ukrayna'yı işgal etmeden önce en son 2021'de Eurovision'a katılmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir