New York borsası Fed’in faiz kararı sonrasında yükselişle açıldı

Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 1,13 artışla 41.972,56 puana yükseldi.

S&P 500 endeksi yüzde 1,50 artışla 5.702,63 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 2,32 artışla 17.980,89 puana yükseldi.

Fed’in yarım puanlık faiz indirimiyle gevşeme sürecine başlaması ve faiz indirimlerinin devam edeceğinin sinyalini vermesinin ardından hisse senedi piyasaları güne olumlu başladı.

Fed dün referans faiz oranını 4 yıl aradan sonra ilk kez indirerek 50 baz puan indirerek %4,75 ile %5,00 aralığına getirdi.

Bankanın açıklamasında, son göstergelere göre ekonomik aktivitenin güçlü bir şekilde genişlemeye devam ettiği, istihdam artışının yavaşladığı, işsizlik oranının ise arttığı ancak düşük kaldığı belirtildi. Açıklamada ekonomik görünümün belirsiz olduğu ve her iki taraftaki risklerin dikkate alındığının altı çizildi.

Fed’in önümüzdeki döneme ilişkin öngörüsü de açıklanırken, öngörüler Banka’nın bu yıl faiz oranlarını 50 baz puan daha indirebileceğine işaret ediyordu.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin azaldığını, istihdama yönelik aşağı yönlü risklerin ise arttığını belirterek, faiz oranlarının yüzde 50 baz puan düşürülmesi kararının, işgücü piyasasının gücünün korunabileceğine dair artan güveni yansıttığını söyledi. politikayı uygun şekilde yeniden ayarlayarak.

Makroekonomik açıdan bakıldığında, bugün ABD’de açıklanan veriler işsizlik başvurularının azaldığını gösterdi. Ülkede ilk kez işsizlik maaşına başvuranların sayısı 14 Eylül’de sona eren haftada piyasa beklentilerinin altında 219 bine düştü.

ABD’nin cari açığı yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10,7 artarak 266,8 milyar dolara ulaştı.

Teknoloji hisselerindeki ralli piyasalarda dikkat çekerken, Nvidia hisseleri yüzde 4’ün üzerinde, Apple hisseleri yüzde 3’ün üzerinde, Microsoft, Amazon ve Alphabet hisseleri ise yüzde 1’in üzerinde değer kazandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir