Kuzey Kore: Japonya Başbakanı Kishida, Kim Jong Un ile görüşme talebinde bulundu

Kuzey Kore liderinin kız kardeşi Kim Yo Jong, Tokyo'nun politikasında bir değişiklik olmadan Kim Jong Un ile Kishida arasında bir toplantının olası olmadığını söyledi.

REKLAM

Pyongyang, Japonya Başbakanı Fumio Kishida'nın Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile görüşme talebinde bulunduğunu duyurdu.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un kız kardeşi Kim Yo Jong şunları söyledi: “Kishida, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı ile mümkün olan en kısa sürede kişisel olarak görüşme niyetini iletti.”

Tokyo'dan siyasi bir değişiklik gelmeden toplantının pek mümkün olmadığını belirten Jong, şöyle konuştu: “Eğer Japonya gerçekten ikili ilişkileri geliştirmek ve Kuzey Kore'nin yakın komşusu olarak bölgesel barış ve istikrara katkıda bulunmak istiyorsa, stratejik bir seçenek için politika kararı vermelidir”. bu sizin genel çıkarlarınıza uygundur.”

Kishida geçen yıl, Kim'le “hiçbir koşul olmaksızın” görüşmeye istekli olduğunu belirtmiş ve Tokyo'nun, Japon vatandaşlarının 1970'li ve 1980'li yıllarda Kuzey Koreli ajanlar tarafından kaçırılması da dahil olmak üzere tüm sorunları çözmeye istekli olduğunu ifade etmişti.

Rejimin en kıdemli sözcülerinden biri olan Kim Yo Jong geçen ay, Japonya'nın “başka çözümü olmayan kaçırma meselesine takılıp kalması” halinde Kishida'nın ilişkileri iyileştirme umutlarının gerçekleşmeyeceği konusunda uyardı.

“Kuzey Kore ile üst düzey görüşmeler önemli”

Kishida, Kuzey Kore ile üst düzey görüşmelerin “önemli” olduğunu söyledi.

Parlamentoda yaptığı konuşmada 1970'li ve 1980'li yıllarda yaşanan adam kaçırma olaylarına değinen Kishida, şunları söyledi: “Japonya-Kuzey Kore ilişkilerinde, kaçırma meselesi gibi konuların çözümü için üst düzey görüşmeler önemlidir. Doğrudan kontrolüm altında Kuzey Kore'ye çeşitli yaklaşımlar var” dedi.

İki ülke arasındaki ilişkiler, adam kaçırma olayları ve Kuzey Kore'nin yasaklı silah programları konusunda uzun süredir devam eden anlaşmazlık nedeniyle tarihsel olarak gergindi.

Kuzey Kore, 2002 yılında, 1970'li ve 1980'li yıllarda Japon dili ve gelenekleri konusunda casusları eğitmeye alışkın olan 13 Japon vatandaşını kaçırmak için ajanlar gönderdiğini kabul etmişti.

Eski Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi'nin 2002 yılında Kuzey Kore'ye yaptığı tarihi ziyaretin ardından Pyongyang, 5 Japon vatandaşını geri göndermişti.

Ekim 2021'de Başbakanlık görevini devralan Kishida, vatandaşlarının geri dönemediği için üzgün olduğunu ve sorunu çözmek için ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'den işbirliği isteyeceğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir