Kakao fiyatlarında şimdiye kadarki en hızlı düşüş – Son Dakika Ekonomi Haberleri

Kakao fiyatlarında bu yıl emtia piyasasında güçlü dalgalanmalar yaşandı.

Intercontinental Exchange'de yılın başından bu yana neredeyse üç kat artarak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 11.722 dolara ulaşan kakaonun ton başına fiyatı bu hafta %24,4 düşerek tüm zamanların en hızlı haftalık düşüşünü kaydetti.

Kakaonun ton başına fiyatı bu hafta 8.100 dolara düştü. Fildişi Sahili ve Gana'daki büyük kakao fabrikalarının tohum maliyetlerini karşılayamadıkları için üretimi kesmeye veya durdurmaya karar vermesiyle kakao fiyatları rekorlar kırdı.

Kakao tedarikindeki sorunların ana nedeni uzun süreli kuraklık ve şiddetli yağışlar gibi kötü hava koşulları olsa da bitki hastalıkları da mahsulü etkiledi. Özellikle kakao ağaçlarının ölümüne neden olan CSSVD virüsü üretimi olumsuz etkileyen faktörler arasında yer aldı.

Nijerya'ya yapılan kakao ihracatının artması, kakao tedarikiyle ilgili endişelerin hafiflediğini ortaya koyuyor.

Yatırımcılara yapılan marj çağrılarının ardından kakao fiyatları önemli ölçüde düştü. Rekor fiyatlar nedeniyle birçok tüccar ve çikolata şirketi kakao çekirdeği alımlarını gelecek sezona erteliyor. Bu durum kakao talebini olumsuz etkiliyor.

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, değerlendirmesinde şunları kaydetti:

“Kakao fiyatları bir süredir yükseliyordu, bunun en önemli nedenlerinden biri de özellikle Batı Afrika'da üretimin azalmasıydı. Yağışların beklenenden fazla ve mevsim normallerinin üzerinde gelmesi üzerine bu üretim neden azaldı? kakao ağaçları hastalandı, dolayısıyla verim düştü. Peki Batı Afrika neden bu kadar önemli oldu, fiyatlar hızla arttı.”

SATIŞLAR SUNULDU

Arz endişelerinin yavaş yavaş geçmeye başladığını belirten Ergezen, şunları söyledi: “En büyük etkilerden biri tabi ki yılda üç kez yaklaşan fiyat oldu. Bu da doğal olarak ilk kâr satışına yol açıyor. ” dedi.

Ergezen, bundan sonra arz tarafında daha fazla düşüş beklenmediğini, arzın yavaş yavaş yeniden artmaya başlamasının beklendiğini, bunun da fiyatları düşüreceğini söyledi.

Bu nedenle vadeli ve spot piyasalarda fiyatların yükselişe geçtiğini söyleyen Ergezen, bu düşüşün yavaş yavaş dengelenmeye başlayabileceğini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir