İsrail, Türkiye'deki diplomatlarını 'aşamalı olarak' görevlerine döndürüyor

İsrail ile Türkiye arasında Gazze'de yaşanan gerilimin ardından İsrailli diplomatların kademeli olarak Türkiye'ye geri gönderildiği bildirildi.

REKLAM

İsrail kaynaklarına dayandırılan Middle East Eye haberinde, iki ülke arasında giderek gerginleşen ilişkilere rağmen personelin bu ay başından itibaren göreve dönmeye başladığı bildirildi.

Haber platformu, bir Türk yetkilinin İsrailli diplomatların dönüşünü doğruladığını yazdı.

Bu hamle, Ankara'nın bu ayın başlarında Gazze Şeridi'ne insani yardım akışını engellememe ve ateşkes çağrısı yaparak İsrail ile ticareti tamamen askıya alma kararının ardından geldi.

Geçtiğimiz yıl iki ülke ilişkilerini normalleştirip büyükelçi alışverişinde bulunsa da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ilişkileri kopma noktasına getirdi.

Türkiye başlangıçta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetine yönelik pek fazla eleştiride bulunmadı ve Hamas'ın sivillere yönelik saldırılarını kınadı.

Ancak Gazze Şeridi'ndeki saldırıların artması bu tutumun değişmesine neden oldu. Türkiye ilk olarak büyükelçisini istişareler için geçen Kasım ayında geri çağırdı.

Mart ayında yapılan yerel seçimlerde AK Partili belediyelerin yaşadığı oy kaybı, Türk hükümetinin İsrail'e yönelik eleştirilerini yoğunlaştırmasına ve Netanyahu hükümetine karşı başta ekonomik olmak üzere bir dizi önlem almasına yol açtı.

İsrail ise 6 ay önce “güvenlik kaygısı” nedeniyle diplomatlarını Türkiye'den çekmeye başladı.

Türkiye ayrıca bu ayın başında Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına katılacağını da duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir