Fransa'daki Stellantis geri çağırma skandalının boyutu beklenenden daha büyük

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Çok uluslu otomotiv şirketi Stellantis, bu hafta başında 530.000 DS3 ve C3 aracını hatalı hava yastıkları nedeniyle geri çağıracağını açıklarken, Fransa'da skandalın boyutunun beklenenden çok daha büyük olduğu ve 1,4 milyon kişinin etkilendiği düşünülüyor.

REKLAM

Fransız Le Parisien gazetesinde Perşembe günü yayınlanan bir röportaja göre, çokuluslu otomobil üreticisi Stellantis'in dahil olduğu bir güvenlik skandalı, daha önce bildirilenden daha fazla aracı etkiliyor.

Çarşamba günü yapılan açıklamada Stellantis, 2009 ile 2019 yılları arasında üretilen 530.000 aracın arızalı hava yastıklarıyla ilgili riskler nedeniyle geri çağrıldığını duyurdu.

Japon otomobil şirketi Takata tarafından üretilen hava yastıkları, ısı ve nemden kaynaklanan arızalar nedeniyle bazıları ölümcül olan çok sayıda kazayla ilişkilendirildi.

Stellantis ilk başta güvenlik nedeniyle yarım milyondan fazla aracın geri çağrılacağını açıklasa da skandalın beklenenden çok daha büyük olduğu ortaya çıktı. Fransa'da 1,4 milyon, dünya çapında ise 8 milyon aracın durumdan etkilendiği tahmin ediliyor.

Skandalın boyutu, ülkenin Ekolojik Geçiş Bakanlığı'na bağlı otomotiv gözlemcisi SSMVM'nin başkanı Catherine Bieth'in Le Parisien'e verdiği röportajda ortaya çıktı.

Stellantis'ten daha önce yapılan bir açıklamada DS3 ve C3 araç sahiplerine bu araçları kullanmayı bırakmaları tavsiye edilmişti. Basın bülteninde, “Takata hava yastıklarıyla ilgili riskler, rutin geri çağırmalar yoluyla sürekli olarak izlenmekte ve yönetilmektedir” deniyor.

Bieth, soruşturmadan C4, DS4, DS5 ve Opel araçlarının da etkilendiğini söyledi. Bu araçların sahiplerine, üretici tarafından güvenlik sorunları konusunda bilgi verildiği iddia edilmesine rağmen, bunları kullanmayı bırakmaları söylendi.

Hava yastıkları nedeniyle başı dertte olan Takata, güvenlik skandalıyla ilgili milyarlarca dolarlık cezai tazminatın ardından 2017 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) iflas başvurusunda bulunmuştu.

Hava yastıklarıyla ilgili endişeler ilk kez 2007'de ortaya çıktı ve Honda, Takata hava yastıklarıyla donatılmış araçları ilk kez 2008'de geri çağırdı.

2013 yılında Toyota, Honda, Nissan ve Mazda dünya çapında 3 milyondan fazla aracı geri çağırdı ve New York Times, 2014 yılında Stellantis'in örtbas ettiği iddiasını bildirdi.

Son olarak, geçen ayın sonlarında Nissan, Takata hava yastıklarının oluşturduğu risk nedeniyle yaklaşık 84.000 müşteriye eski araçlarını kullanmayı bırakma çağrısında bulundu.

Geçen yılın kasım ayında 51 yaşında bir adam, Fransa'nın güneybatısındaki Hautes-Pyrénées bölgesinde Citroen C3 modeliyle yaptığı kazada hayatını kaybetti. Kazanın ardından adli soruşturma başlatılırken yetkililer, söz konusu şahsın aracında “Takata hava yastığı” bulunduğunu açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir