Beyaz Saray: İsrail'in Refah'a yönelik son saldırısı 'kırmızı çizgiyi' aşmadı

Kirby, Refah'taki son ölümlerin ABD'nin kırmızı çizgilerini aşan nüfuslu bölgelerde büyük bir kara operasyonu teşkil etmediğini söyledi.

REKLAM

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, İsrail'in Refah'a yönelik sivillerin öldürüldüğü saldırısını “çok trajik ve üzücü” olarak nitelendirdi.

Kirby, Refah'taki son ölümlerin ABD'nin kırmızı çizgilerini aşan nüfuslu bölgelerde büyük bir kara operasyonu teşkil etmediğini söyledi.

Kirby, günlük basın toplantısında İsrail'in Refah çadır kentine yönelik son saldırısını ve ABD yönetiminin tepkisini değerlendirdi.

Kirby, İsrail ordusunun hafta sonu Refah çadır kentine düzenlediği hava saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivilin öldürüldüğünü, bunun “yürek burkan” görüntülere yol açtığını söyledi.

“İsrail ordusunun hafta sonu aralarında çocukların da bulunduğu onlarca masum Filistinliyi öldüren hava saldırısının ardından Refah'tan gelen görüntüler yıkıcıydı. Bu görüntüler yürek parçalayıcı ve korkunçtu. Bu çatışma sonucunda masum can kaybı yaşanmamalı. ” Kirby, sivil ölümlerini “çok trajik ve üzücü” olarak yorumladı.

İsrail'in söz konusu saldırıya ilişkin başlattığı soruşturmanın sonucunu beklememiz gerektiğini vurgulayan Kirby, İsrail'in 26 Mayıs'ta gerçekleştirdiği saldırıyı defalarca sorulmasına rağmen doğrudan kınamaktan kaçındı ve şunları söyledi: “Masum insanların ölümünü kınıyoruz. siviller.” Sadece şunları söyledi:

“Kırmızı çizgiyi aşmadı”

Kirby, ABD Başkanı Joe Biden'ın “İsrail Refah'a girerse silah yardımını durdurabiliriz” yönündeki daha önceki kırmızı çizgisinin aşılıp aşılmadığı sorulduğunda, Refah'taki son ölümlerin ABD'nin oradaki kırmızı çizgilerini aşan büyük bir kara operasyonu teşkil etmediğini söyledi. .

“Henüz Refah'ta kapsamlı bir kara operasyonu olduğunu düşünmüyoruz. İsrail'in Refah'ı büyük birliklerle ezdiğini görmek istemiyoruz. Buna hâlâ inanıyoruz ve o noktada değiliz.” Kirby, İsrail ordusunun henüz kendileriyle güvenilir ve uygulanabilir bir plan paylaşmadığını da sözlerine ekledi.

İsrail tanklarının Refah'ın bazı kısımlarını kuşattığı yönündeki haberlere de değinen Kirby, söz konusu tankların Hamas'ın bağlantılarını kesmek için şehrin dış duvarlarını kuşattığını ancak bundan sonra ordunun atacağı her adımı yakından takip edeceklerini söyledi.

İsrail'in Refah'a büyük bir saldırı düzenlememesi gerektiği yönündeki uyarılarını yineleyen ABD sözcüsü, “Bu son saldırı, Refah gibi Gazze'nin yoğun nüfuslu bölgelerine hava saldırısı düzenlemenin zorluklarını açıkça gösteriyor.” dedi.

Ne oldu?

BM yargı organı Uluslararası Adalet Divanı (UAD), 24 Mayıs'ta aldığı ihtiyati kararlarda, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını derhal durdurması, insani yardımları engellememesi ve BM yetkililerinin suçlarını araştırmak üzere Gazze'ye girmesine izin vermesi gerektiğine hükmetti. .

İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nın saldırıların durdurulması kararı verdiği Gazze Şeridi'nin Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarına 26 Mayıs'ta saldırmış, saldırıda onlarca Filistinlinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Görgü tanıkları, İsrail savaş uçaklarının kampa en az 8 roketle saldırdığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir