Bahar ayları vakaları artırıyor! Şanslı bir grup var, “Almayın” dedi ve ekledi… “Dikkatli olmamız lazım.”

Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olduğu Manisa'da bahar aylarının gelmesiyle birlikte uzmanlar kene vakaları konusunda uyardı. Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı, bahar aylarında kene ısırması vakalarında artış yaşandığını söyledi. Çağdaş Can, şunları söyledi: “Kırım-Kongo kanamalı ateşinde mevsimsel bir süreç var. Bu, hayvanlardan insanlara geçen bir süreç. Aslında buradaki asıl suçlu keneler. Bu hastalık, kenelerin taşıdığı virüsler nedeniyle oluşuyor. Keneden doğrudan bulaşan hastalarımız da var, yani vücuduna kene bulaşan hastalarımız da var.” Ayrıca kenelere maruz kalan hayvanların sıvıları ve dokularıyla temas eden kişilerde de ortaya çıkabilir. veya diğer insanlar aktif olarak enfekte olduğunda. Kene varlığının arttığı ilkbahar ve sonbahar aylarında daha sık görülür. “Çoğunlukla açık havada, tarım alanlarında oluyor. Bu dönemlerde uyanık, bilinçli ve bilinçli olmamız gerekiyor” dedi.

“KLİNİSYENİN VE DOKTORUN DİKKATİNE OLMASI GEREKEN BAZI KLİNİK BELİRTİLER VAR”

Uzman, kene ısırıklarına klinik şüpheyle yaklaşıldığını söyledi. Dr Can, şöyle konuştu: “Şanslı dediğimiz grup, kenenin takılı olduğunu fark eden gruptur. Kenenin takılı olduğunu görüp bilerek bize gelen gruptur. Bir diğer grup ise keneyi fark eder ama kendi yöntemleriyle çıkarmaya çalışır. Bu, gerçekte tavsiye etmediğimiz bir durumdur. Diğeri ise kene tarafından ısırıldığını bilmeyen kişidir.” Kaşıntı, şişlik ve morarma şikayetiyle bize gelen bir grup insan var. Doktorunuzun ve doktorunuzun bilmesi gereken bazı klinik belirtiler vardır. “Olaya şüpheyle yaklaşmamız gerekiyor. Bazı kan testleri gönderiyoruz. Klinik şüphemiz varsa ve hastamızda kene tespit edebilirsek hastayı uygun şekilde üçüncü basamak bakım ünitesine yönlendirmemiz gerekiyor” dedi.

“KİMSEYE SEÇİMİN KALDIRILMASINI TAVSİYE ETMİYORUZ”

Uzman, kene bulunan kişilerin keneyi çıkarmaması gerektiğini söylüyor. Can, şöyle konuştu: “Kimseye keneyi çıkarmasını tavsiye etmiyoruz. Genelde bu yanlış yöntem olabilir. Sağlık kuruluşuna uzaksa doğru yöntemlerle çıkarılabileceğini söyleyeceğiz. Çünkü kene çıkarılabiliyor. Vücutta uzun süre kalması da viral enfeksiyon riskini artırıyor. Öncelikle hastamıza asla sigara basmamasını söyleyeceğiz.” Çakmakla yakmanızı, iple çekmenizi, kazımanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Mümkünse cımbız alıp kuyruk tarafından değil baş tarafından sıkın, çünkü sıktığınızda kenenin içindeki tüm viral ajan kenenin dışına kusar ve onu çekerek vücuda girer. küçük hareketlerle çalışıyoruz. Mümkünse kenenin canlı çıkmasını istiyoruz. Süreç burada bitmiyor. Yine acil servislere yönelinmeli ve hastanın kendini rahat hissetmesi durumunda sağlık kurumları 48 saatlik takip için enfeksiyon hastalıkları kliniklerine davet edilmelidir. Eğer hasta kendini rahat hissetmiyorsa, kızarıklık, ağrı, karın ağrısı, karaciğer ve dalakta büyüme, kanama varsa ve keneyi gördüğümüzde mutlaka hastayı hastaneye yatırıp kontrole başvurmalıyız. Çünkü erken teşhis hastanın çoklu organ yetmezliği yaşamasını önleyeceği için çok önemlidir. Hastaneye yatış için klinik şüphenin dahi yeterli olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Kene kaynaklı virüse karşı bir aşının bulunmadığını belirten Can, şöyle konuştu: “Hastanede verilen tedaviler çoğunlukla destek tedavileri. Bunun aşısı maalesef bulunamadı. Neye karşı aşı yapacağımızı bilmiyorum ama tedaviyi ne kadar erken uygularsak hastalardan o kadar hızlı yanıt alabiliriz.

Uzman kenenin vücuda tutunduğu noktaları açıklıyor. Dr. Can, şöyle konuştu: “Keneler genellikle vücudun açık yerlerine yerleşiyor. Hastalarımıza tarım alanlarına girerken bu bölgeleri eldiven ve uzun elbiselerle kapatmaları gerektiğini söylüyoruz. Mantık olarak kişi çorap giydiğinde eğilmesini istiyoruz. bu çoraplar orası açılmasın diye pantolonla kapatılır. En sık görüldüğü yerler ise “Keneler saçlı deride, kol ve bacaklarda, alt bacakta ve vücudun kasık bölgesinde görülebilir. . Vücudun her yerinde bulunabilirler” dedi.

7ef4b10e-ef25-4283-8607-a97baa9f6c4f

“2005'TEN BU YANA 15 VAKA GÖZLENDİ, BİRİ ÖLÜMLE SONUÇLANDI”

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Halk Sağlığı Uzmanı Cevriye Ceyda Karabulut, kene vakalarının yıllar geçtikçe azaldığını belirterek, tarla ve hayvancılıkla uğraşanların dikkatli olması gerektiğini söyledi. Karabulut, şöyle konuştu: “Ülkemizde bu hastalık ilkbahar ve yaz aylarında daha çok Kuzey İç Anadolu, Orta Karadeniz ve Kuzey Doğu Anadolu’da görülüyor. Ülkemizde ise en fazla vaka sayısı 2002 yılında görüldü. 2009'da 1.318 vakayla görüldü. İlimizde ilk vaka 2005'te görüldü. 2005'ten bu yana vakalarımızın yerleşim yeri dağılımına baktığımızda 1 vakamız oldu. Vakaların çoğunluğu bizde yok Bunun yanı sıra Saruhanlı, Soma, Akhisar, Gördes ve Demirci ilçelerinde de vakalarımız var. Burada yaşayan vatandaşlarımız, pikniğe gidenler, bağlarda çalışanlar, çalışanlar. Orman alanlarına gidenler daha dikkatli olmalı: “Hastalarla temas halinde olan veteriner hekimlerimiz ve sağlık personelimizin bir kez daha dikkatli olması gerekiyor” dedi (İHA)Bu içerik Hande Dağ tarafından yayınlanmıştır.

Mynet Youtube
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Önemli uyarı: Sınırdaki depremlerden de etkilenebilirÖnemli uyarı: Sınırdaki depremlerden de etkilenebilir
Şarjlı dik elektrikli süpürge, çay makinesi ve airfryer BİM'e geldi!Şarjlı dik elektrikli süpürge, çay makinesi ve airfryer BİM'e geldi!
Öğrenciyi hamlesi böyle kurtardı!Öğrenciyi hamlesi böyle kurtardı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir