Avrupa'da vatandaşların tasarruflarını koruyan Bankacılık Birliği sistemi nasıl işliyor?

Reel Ekonomi'nin bu haftaki konuğu Avrupa Birliği Ekonomi ve Mali İşlerden Sorumlu Komisyon Üyesi Pierre Moscovici… AB'de yaşanan ekonomik kriz sonrası bankaların iflas etmesi nedeniyle vatandaşların şikâyeti

Avrupa'daki bankalar artık daha güvenli çünkü tek kural altında çalışıyorlar.

Bir sonraki adım güvenli bir ağ oluşturmaktır. Vergi mükellefleri büyük bir sorunla karşılaştıklarında bankaları ilk kurtaranlar onlar olmayacak. Avrupa'nın merkezi ne anlama geliyor?

Bir kahve al. Bankada bunu ödemek için paranız var. Aklınızdaki son şey paranızı güvende tutmak veya hesap ücretlerini ödemektir. Ülke ekonomisinin ilerlemesini umuyorsunuz ve iflas eden bankaları kurtarmak aklınızda değil.

Bu nedenle Bankalar Birliği kuralları yürürlüğe girdikten sonra nelerin değiştiğini araştırdık.

Reel Ekonomi, Avrupa'daki büyük ekonomik krizin ardından Bankacılık Birliği'nde nelerin değiştiğini öğrenmek için İtalya'ya geldi. Hala derin yaraları görmek mümkün. Konuyla ilgili birçok dava sürüyor.

2013-2017 yılları arasında yedi bankaya yardım yapıldı. Üç banka yeniden yapılandırılıp kurtarıldı ancak dört banka başarısız oldu. Binlerce banka müşterisi paralarını alamadı. Birçoğu riskli fonlara nakit yatırmıştı.

Yatırımcıların parasını kaybetmenin yanı sıra, kurtarma paketinde kamu kaynaklarının kullanılması nedeniyle bu bir kamu borcu olarak değerlendirildi. Bu, gayri safi milli hasılanın %1,5’una tekabül ediyor. Kısacası kaybeden yatırımcılar değil, vergi mükellefleri oldu.

Artık tasarruf edenler daha bilinçli mi? Peki insanların yatırım ve tasarrufa yönelik tutumları değişti mi? Konuyla ilgili bir finans uzmanıyla konuştuk.

Duilio Borettini, Cofip Koordinatörü: “İtalya'da kurtarılanlara haber verilmedi. Bu grup konu hakkında kendisini eğitmek için her türlü çabayı göstermiştir. Bu yüzden korku arttı. Ancak insanların sorunların çözümüne yönelik ihtiyatlı yaklaşımı pek değişmedi.”

Gerçek şu ki… Tasarruf eden vatandaşların bankalara ve mali müşavirlere güvenmesi gerekiyor. Çünkü yatırım yapacak kadar bilgiye sahip değiller. Bu nedenle mağdur olanlar konunun düzenlenmesi gerektiğine inanıyor.

Riccardo Rovelli, Ekonomi Profesörü: “Tabii konuya genel yatırımcılar açısından yaklaşırsak, gelecekte benzer durumlar ortaya çıktığında en azından bu sorunları kimin çözeceğini bilmemiz gerekiyor. Bu nedenle gelecekte banka tasfiyelerine ulusal kurumların, banka iflaslarına ise Avrupalı ​​otoritelerin karar vereceğini bilmek gerekiyor.”

Bir kitapta açıkça belirtilen kurallara uyarsak gelecekte yaşanacak bu tür sorunlar konusunda daha iyimser olabilir miyiz?

Duilio Borettini, Cofip Koordinatörü: “Son derece iyimserim. Avrupa Bankacılık Birliği'nin ilgili kurumlarının bu konuda ilerleme kaydettiğini ve yoğun bir şekilde çalıştığını düşünüyorum. Yeni uygulamalar ve dijital hizmetlere geçiş konusunda Avrupa yaklaşımıyla olumlu yönde ilerliyorlar.

Giovanni'ye göre yeni sistem eskisinden çok daha güvenli… Avrupa'daki bankaların artık acil durumlar için çok daha fazla parası var. Durumları daha iyi ve borçları da eskisinden daha düşük. Peki bir banka mevcut durumda bile iflasın önüne geçemezse ne olur? Şimdi “ortak destek” dediğimiz kavrama kısaca göz atalım.

Avrupa bankacılık birliği, tek yapı denetim mekanizması ve tek anayasal kural nasıl işliyor?

Ekonomik krizin ardından Avrupa'da bankaları daha güvenilir hale getirmek için bir “bankacılık birliği” oluşturuldu.

En önemli iki unsur yürürlüğe girdi: “tek tip denetim” ve “tek anayasa”.

Ancak üçüncü aşama henüz beklemede…

Bugün kötü bir durum ortaya çıkarsa, katkı sağlayan bankalardan sağlanacak “tek anayasa fonu” sorunu belli bir noktaya kadar çözmeye yetecektir.

Ancak büyük bir krizde bu yeterli olmayabilir ve finansal desteğe ihtiyaç duyulabilir.

Bu durumda kaynaklar “tek anayasal fondan” ekonomisi tehlikede olan Avrupa Birliği ülkesine aktarılıyor.

Bu fonlar, Euro bölgesi içindeki ve dışındaki Bankacılık Birliği üyesi ülkeler tarafından sağlanmaktadır.

“Destekleme fonu” sayesinde vergi mükellefi vatandaşlar korunuyor. Bu para bankalardan çekilmektedir.

Bu nedenle ekonomi iyi giderken “destek fonu” oluşturmak önemli.

Bankalarımızı denetleyen kurum olan Avrupa Merkez Bankası, vergi mükelleflerini korumak amacıyla riskin artık azaltıldığını söylüyor. Kısacası bankaların başarısızlığı artık ulusal düzeye ulaştı. Bu aynı zamanda vergi mükelleflerini de ilgilendiriyor.

Pierre Moscovici Avrupa Birliği'nde mali yapıyı ve destek sisteminin nasıl çalıştığını anlatıyor

euronews: “Şimdi Avrupa Birliği Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Komisyon Üyesi Pierre Moscovici ile destek fonlarının eksikliklerini ve gizli yönlerini anlamaya çalışacağız.”

Sayın Komiser, derin ve ekonomik birlik kavramını somut bir nesneyle açıklayabilir misiniz? Tam olarak neyle ilgili?

Pietro Moscovici: “Bunu 'ayı'ya benzetebiliriz. Çünkü Avro Bölgesi ve Avrupa Para Birliği çok sağlam ve dayanıklı bir yapıya sahip… Beyaz ayı gibi güçlü ve parlak. Ama her an ısırabilir.
“Bütün tedbirleri aldık ama ekonomiyi canlandıracak gücümüz yok. Bunun anlamı şudur: Acil çözümler işe yaramıyorsa, mali ve bütçesel destek almanız gerekir. Bu da banka iflas riskini en üst düzeyde artırıyor.”

euronews: “Peki vergi mükellefleri hala kurtarma paketinin peşinde mi?”

Pietro Moscovici: “Destek bütçe dahilindedir. Avrupa İstikrar Mekanizması bunun içindir. “Eğer bir bankacılık birliği oluşturduysak, Avrupa'ya özgü bir çözüm bulmalıyız.”

euronews: “Bankacılık birliği için şu ana kadar bulunan çözümler normal vatandaşlara ne gibi avantajlar sağlıyor?”

Pietro Moscovici: “Öncelikle banka bilançoları eskisinden çok daha iyi durumda… Bir zorlukla karşılaşıldığında komisyon bankalarla iletişime geçiyor.”

“Bunu İtalyan ve İspanyol bankalarında gördük. Sistemdeki risklerin önüne geçmeyi başardık. Bekleyerek çözüm bulduk. Kısacası banka iflasları yaşanmadı.”

euronews: “Bu destek fonu Avro Bölgesi'ni veya Avrupa bölgesindeki diğer bankaları etkilemeyen bir kurum veya banka için kullanılabilir mi? “Böyle bir şey olsa yerel otoriteler müdahale eder mi?”

Pietro Moscovici: “Öncelikle destek mekanizmasını kurmamız gerekiyor. “Bu henüz çözülmedi.”

euronews: “Bana neyin işe yarayacağını söyleyebilir misin?”

Pietro Moscovici: “Konuya yaklaşımım çok net. Adım adım ilerlememiz gerekiyor. Ayrıntılara girmek istemiyorum. “Önce bakanların bir takım kararlar alması, sonra bunları komisyona aktarması gerekiyor.”

“Avrupa İstikrar Mekanizması Avrupa Para Fonu'na devredilebilir. Avrupa Para Fonu aynı zamanda Avrupa Birliği'nin bir kurumu haline gelir. Yani demokratik olarak yönetilebilir. Bu yaz bir karar alıp işlerin çok daha kolay ve hızlı çözülebileceği bir sistemi devreye sokacağımızı düşünüyorum.”

euronews: “İnsanları bunu yapmaya nasıl ikna edersiniz?”

Pietro Moscovici: “Tabii ki bakanlar bu konuda farklı düşünüyor. Ancak Paris, Brüksel ve Berlin konuya duyarlı. “Eğer aynı fikirde değillerse ve aynı yönde hareket ederlerse bazı şeyler mümkündür.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir