AP seçimleri: Türk asıllı adaylar kimler?

6 Haziran'da başlayan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, Avrupa Birliği (AB) üyesi birçok ülkedeki çeşitli partilerin Türk asıllı milletvekili adayları Brüksel'de göreve gelmek için yarışıyor.

REKLAM

Avrupa Birliği'nin önümüzdeki beş yıllık yönetimini belirleyecek olan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri sona yaklaşıyor. Avrupa Parlamentosu'nda görev yapması gereken siyasetçiler arasında Türk asıllı adaylar da var.

2019 yılında gerçekleştirilen AP seçimlerinde Türk asıllı en az 5 aday kritik yarışı kazanarak Avrupa Parlamentosu'nda milletvekili olarak görev almaya hak kazandı.

Beş yıl sonra yapılan bu seçimlerde Almanya, Hollanda, İsveç ve Bulgaristan'ın seçtiği Türk asıllı siyasetçilerin birçoğunun Brüksel'de görevlerine devam ederek görevlerine devam edecekleri tahmin ediliyor.

Almanya

Almanya'daki Avrupa seçimlerinde şu anda parlamentoda görev yapan iki isim dikkat çekiyor.

Sol Parti'den (Die Linke) yeniden aday gösterilen Özlem Alev Demirel-Böhlke ile Özgür Seçmenler Partisi'nden (Freie Waehler) yeniden aday olan Engin Eroğlu'nun Brüksel'de görevlerine devam etmesi bekleniyor.

Malatya'da doğan ve 5 yaşında ailesiyle birlikte Almanya'ya göç eden Kürt asıllı Demirel-Böhlke, 2019'da yapılan AP seçimlerinde Sol Parti'nin en iyi adayı seçilmiş ve o tarihten bu yana milletvekili olarak görev yapıyordu.

Engin Eroğlu, önceki milletvekili seçimlerinde Özgür Seçmen Partisi'nin ikinci adayı olarak milletvekili seçilmişti.

Son dönemde Türk kökenlilerin kurduğu partilerin Avrupa seçimlerine katılımı da Avrupa'nın gündeminde.

Almanya'da, Türkiye'de 22 yıldır iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AK) yakınlığı nedeniyle eleştirilen DAVA Partisi'nden (Farklılık ve Uyanış için Demokratik İttifak) Fatih Zingal, seçimlerde bir girişimde yer alıyor. ilk aday olarak Türk kökenlilerin öncülüğünde kurulan ilk parti olan Birlik Yenilik ve Adalet Partisi'nin (BİG) genel başkanı Haluk Yıldız ilk aday olarak yarışıyor.

Güney Kıbrıs

Güney Kıbrıs'ta yapılan seçimlerde AKEL partisinin adayı olan Avrupa Parlamentosu Üyesi Niyazi Kızılyürek, Volt Kıbrıs partisinin adayı Hulusi Kilim ve Çevre Hareketi'nin (Kıbrıs Yeşiller Partisi) adayı Öz Karahan öne çıkıyor. ), Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yarışıyor.

Niyazi Kızılyürek, 2019'daki seçim zaferiyle Avrupa Parlamentosu'na girmeyi başaran ilk Kıbrıslı Türk oldu.

Danimarka

AP yarışında 4 Danimarkalı aday yerini aldı.

Ankaralı bir aileden gelen ve Kürt kökenli olduğu bilinen Taner Genç, Sosyalist Halk Partisi (Socialistisk Folkeparti) üyesi olup, 2002 yılında Danimarka'nın Næstved kentine yerleşen Yurdal Çiçek, Yeşiller (Alternativet) üyesidir. Kendisi de Ankara doğumludur ve Kürt kökenlidir. İbrahim Benli, Sol Parti Birleşik Danimarka (Enhedslisten) seçimlerinde aday olan genç siyasetçi Hediye Temiz bir ailede dünyaya geldi. Konyalı Kürt aile, Sosyal Liberal Parti (Radikale Venstre) seçimlerinde aday.

Belçika

Flaman bölgesindeki Vooruit sosyalist partisinden Yılmaz Kurtal, Belçika'da üçüncü sırayı alarak yüksek bir mevkiden aday gösterilen ilk Türk siyasetçi oldu.

Aynı zamanda İşçi Partisi'nden (PVDA) Gümüş Helin, Hıristiyan Demokrat ve Flaman Partisi'nden (CD&V) Mustafa Uzun ve Wallonia Sosyalist Partisi'nden Duygu Çelik (PS) de yarışıyor.

Hollanda

Milletvekili seçimlerinde İşçi Partisi ile Yeşil Sol Parti'nin (PvdA/GroenLinks) ortak listesinde Ufuk Kahya 8'inci, Sinan Özkaya ise 12'nci sırada, Melih Uzun ise 16'ncı sırada yer aldı. Toplantıya Demokratlar 66 (D66) partisi, Sosyalist Parti'den (SP) 8'inci sırada yer alan Meltem Okçu, 13'üncü sırada yer alan Emin Başoğlu ve VOLTS partisinden 12'nci sırada yer alan Reyhan Çiğdem katılıyor.

Üyelerinin çoğunluğunu Türk ve göçmenlerin oluşturduğu Denk partisi bu yıl AP seçimlerine katılmayacak.

Fransa

Fransa'da parlamento seçimlerine 12 Türk aday katılacak ancak parti listelerinde son sıralarda yer almaları nedeniyle şansları düşük.

REKLAM

Bu adaylardan ikisi Sosyalist Parti'de 26'ncı sırada yer alan Gülşen Yıldırım ve Yeşiller'de 63'üncü sırada yer alan Zerrin Bataray'dır. Bu partilerin barajı geçme olasılıkları yüksek olsa da sıralamaları geride olduğu için bu iki adayın seçilmesinin zor olduğu değerlendiriliyor.

İsveç

İsveç Sosyal Demokrat Partisi'nden Diyarbakır doğumlu Kürt asıllı Evin İncir yeniden aday olurken, İsveç'te 21 sandalyeye sahip olan İsveç'te Nuance Partisi Genel Başkanı Mikail Yüksel de seçimlere katılıyor. Avrupa Parlamentosu.

Yaklaşık 360 milyon Avrupa Birliği (AB) vatandaşı, dünyanın en büyük uluslararası seçimlerinde Avrupa Parlamentosu'nun 720 üyesini seçmek için Pazar sabahı sandık başına gitti.

Seçimlerin dördüncü ve son gününde 21 ülkede oylama yapılacak ve İtalya saat 23.00'te (“Orta Avrupa Saati” – 00.00) sandıkları kapatan son ülke olacak.

Euronews size seçimlerle ilgili en son dakikaları ve haberleri getirecek. Çıkış anketlerine dayalı ilk ulusal tahminlerin TSİ 18.15'te (Türkiye saati ile 19.15) yapılması bekleniyor.

REKLAM

Kamuoyu yoklamaları radikal sağ partilerin tarihi sonuçlar elde edeceğini öngörüyor. Böyle bir sonuç muhtemelen demokratik olarak seçilmiş temsilciler tarafından yönetilen tek AB kurumundaki güç dengesini değiştirecek ve aşırı sağ güçlere AB politikaları üzerinde giderek artan bir etki sağlayacak. Ancak bu seçimler aynı zamanda Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi de dahil olmak üzere Brüksel'deki Avrupa kurumlarına kimin liderlik edeceğini de belirleyecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir