Mercimeğin her çeşidi ve rengi lezzetlidir, aynı zamanda şifa kaynağı olarak da bilinir. İnsan sağlığına faydalı olduğu kabul edilen çeşitli yemeklerin hazırlanmasında ve sofraların renklendirilmesinde mercimeğin her türü kullanılabilir. Yeşil mercimek çorbalarda, yemeklerde ve salatalarda damak tadına hitap etse de pek çok rahatsızlığa çözüm olarak da son derece faydalıdır. Hem lezzeti hem de faydaları açısından farklı yaş gruplarına hitap eden bir besindir.
Yeşil mercimeğin faydaları nelerdir?
Yeşil mercimek faydalarıyla bilinen baklagiller arasında yer alır ve aynı zamanda lezzetli sofraların oluşmasına da katkı sağlar. Tam bir protein kaynağı olan yeşil mercimek aynı zamanda diyet yapan, sağlıklı beslenmeyi tercih eden ve fiziksel sağlığını korumak isteyen kişiler tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir.
İnsan vücudunu kronik hastalıklardan koruduğu bilinen yeşil mercimek birçok farklı sağlık sorununa da faydalıdır. Özellikle glutensiz beslenenler için oldukça faydalı olan yeşil mercimek, doğru miktarda tüketildiği sürece pek çok fayda sağlayan bir besindir. En iyi bilinen ve kabul edilen faydalarından bazıları şunlardır:
- Kalp sağlığını korur.
- Uzun süre tokluk hissi verir.
- Vücudun protein ihtiyacını karşılar.
- Et yemeyen kişilerin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri etten alabilmesini sağlar.
- Kan basıncını yeniden dengeler.
- Çölyak hastalarının beslenmelerine yardımcı olun.
- Kabızlık sorunu yaşayanlara yardımcı olur.
- Sindirim sistemini düzenler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.
- Vücuttaki şekerin enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur.
Yeşil mercimek ne için kullanılır?
Tadı fındık tadında olan yeşil mercimek en az 1 gece önceden suda bırakılarak pişirilmelidir. Bu sayede birçok sorunun çözülmesine yardımcı olur. Yeşil mercimeğin faydaları, faydalı olduğu bazı durumlar ve özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Genel sağlık açısından faydalıdır.
- Sindirimi kolaydır.
- Kabızlık sorunlarına iyi gelir.
- Damar tıkanıklıklarını önler.
- Diyabet olasılığını azaltır.
- Bağırsak problemlerini çözer.
- Damarlarda yağ oluşumunu engeller.
- Kas hücrelerini yenileyin.
- Kolesterolü düşürür.
- Kalp hastalıklarına karşı korur.
- Sinir sistemini korur.
- Kan hücrelerinin oluşumunu sağlar.
- Hormonal dengesizlikleri giderir.
Yeşil mercimeğin faydaları nelerdir?
B vitamini yeşil mercimeğin içerdiği vitaminlerden biridir. Aynı zamanda manganez, bakır, magnezyum, çinko, fosfor ve potasyum mineralleri açısından da zengin bir baklagil türüdür. Ayrıca güçlü bitkisel besinlerden biri olan yeşil mercimek de polifenoller içerir. Karbonhidrat ve protein açısından da oldukça faydalıdır. Yeşil mercimek birçok farklı özelliği ve içermiş olduğu vitamin ve minerallerle son derece zengin bir besin kaynağıdır ve insan sağlığına oldukça faydalıdır.
Ancak yemeği hazırlamadan önce en az 1 gece suda bekletmeniz tavsiye edilir. Aksi takdirde gaz sorunlarına ve sindirim sorunlarına neden olabilir. Oldukça faydalı olan yeşil mercimek bazı kişilerde olumsuz durumlara da sebep olabiliyor. Bu nedenle bilinçli ve doktor kontrolünde tüketilmesi faydalı olacaktır. Yeşil mercimeğin zararları veya olası olumsuz etkileri şu şekildedir:
- Gazlı bir besin olduğundan fazla yenildiğinde gaz problemi yaşanabilir.
- Bağırsakları uyarma özelliği olduğundan ishale neden olabilir.
- Vücudu yorabilir.
- Tansiyonu dengeleme fonksiyonu çok fazla kullanılırsa tansiyon sorunlarına da dönüşebilir.
- Aşırı miktarda tüketildiğinde hem çocuklarda hem de yetişkinlerde mide sorunlarına neden olabilir.
-
Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücuda dinçlik ve enerji verir ancak fazla tüketilmesi durumunda yorgunluğa neden olabilir.
Yeşil mercimeği bir gece önceden ıslatarak sindirim problemlerinin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca yeşil mercimeğin ıslatıldığı suya bir çay kaşığı kimyon ilave edilerek gaz oluşumunun etkisi azaltılabilir. Kimyon, mercimek haşlanırken suya ilave edilerek de kullanılabilir.
Önemli Not: Bu içerik tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. İçerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi sorunu teşhis etmek veya tedavi etmek için kullanılmamalıdır. Tıbbi bir sorununuz varsa doktorunuza danışın.