Yaz aylarında okulların tatil olması, yıllık izin kullanımının artması, havaların sıcak olması, tatiller ve memleket ziyaretleri nedeniyle açık havada geçirilen süre artıyor. Bu durum böcek ısırması, yılan ısırması, güneş ya da sıcak çarpması gibi sıcak ve açık havaya bağlı hastalıkların artmasına neden olur. Bu dönemde bağırsak enfeksiyonları ve ishal vakalarının da arttığını belirten Dr. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr Elif Hakko, “Ayrıca açıkta sergilenen ve satılan yiyecekler de sağlık sorunlarına yol açabiliyor.” Yaz aylarında sıcaktan dolayı vücudun büyük bir kısmı açıkta kalır ve kısa kollu elbiseler ve şortlar tercih edilir; Tatarcık, arı ve sivrisinek gibi eklembacaklıların ısırılmasını kolaylaştırır. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Bu hastalıklardan bazılarının yalnızca böcek ısırıklarına karşı alerjik reaksiyon olarak kendini gösterebileceğini ve lokal tedaviyle hızlı bir şekilde çözümlenebileceğini unutmayın. Dr Elif Hakko, şunları söyledi: “Ancak sıtma ve tatarcık humması gibi hastalıklar özel tedavi gerektirir. Bu hastalıklar da bölgeye özgüdür. Yani herhangi bir sivrisinek ısırığı sıtmaya neden olmaz. Sıtmanın bir bölgede yayılması halinde yaz aylarında görülme sıklığı artabilir” dedi. Gıda zehirlenmesi ve ishal vakaları artıyor Doç. Yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle insanların buharlaşma ve terleme şeklinde büyük miktarda sıvı kaybettiğini söyledi. Dr. Elif Hakko: “Susuzluğu gidermek için alınan sıvılar da yaz hastalıklarının bir başka nedenidir. Özellikle açık havada satılan veya dağıtılan, kaynağı bilinmeyen, kontrolsüz içme suları ve bu suyla yıkanan meyve ve sebzeler, yaz hastalıklarına ve gıda zehirlenmelerine neden olabiliyor. “Tifo, paratifo, viral hepatit ve yaz ishalleri de bu yolla bulaşıyor” uyarısında bulundu. Yaz aylarında yiyecekler daha çabuk bozulurDoç. Dr., yaz aylarında bağırsak enfeksiyonlarının artışını aşırı su kaybına bağlıyor. Elif Hakko: “Çok su kaybettiğimizde ya da sıcaktan bunaldığımızda, ulaşabildiğimiz sıvıları temizliğine pek dikkat etmeden tüketme eğiliminde oluyoruz. “Bu şekilde enfeksiyon riskini artırıyoruz” dedi. Sıcaklığın artmasının gıdaların bozulmasına da yol açtığını hatırlatan Doç. Elif Hakko, şunları söyledi: “Yaz aylarında besinler pişmiş dahi olsa buzdolabında saklanmalıdır. “Sıcakta bırakılan ve özellikle açık havada satılan yiyeceklere mikrop taşıyan sineklerin konma riski ve proteinli yiyeceklerde mikropların daha kolay çoğalması, yiyeceği adeta zehirli hale getiriyor” dedi. Doç. yemek kokusunun nedeninin mikropların yiyeceklerin üzerinde aşırı çoğalması olduğunu açıkladı. Dr. Hakko, “Süt ve mayonez içeren gıdalar, et ve krema bu konuda birçok risk taşıyor” dedi. Açıkta satılan yiyeceklerden kaçınılmalıdırBulaşıcı hastalıklar uzmanı Prof. yazın içeceklere eklenen buzun temiz sudan üretilip üretilmediğini bilmenin mümkün olmadığını unutmayın. Dr. Elif Hakko buz tüketiminize dikkat etmeniz gerektiğini söyledi. Doç. Yaz aylarında açıkta satılan lahmacun, buzdolabında saklanmayan kıyma, süt, yoğurt, kaymak ve kaymak gibi yiyecekler de oldukça tehlikelidir. “Öncelikle gıdanın taze olmasına ve ambalajlı ise ürünün üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir.” Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası
—–Sponsorlu Bağlantılar—–
—–Sponsorlu Bağlantılar—–