Tasarruf etmenin yolu bu mu? Devletin parası böyle çarçur ediliyor! – Güncel ekonomi haberleri

MK Haber TV'de Cuma akşamı yayınlanan programda katılımcılar kamu sektöründeki tasarruf tedbirlerini tartıştılar.

Sunuculuğunu Gizem Fidan'ın yaptığı “Gecenin Tartışması” programının konukları arasında Genç Parti Genel Başkan Yardımcısı Burçin Şahindur da vardı.

Burçin Şahindur, kamu tasarruflarını otomobil modeli ve araç sayısı üzerinden tartışmanın yanlış olduğunu şöyle anlattı: “İktidarın kurmak istediği algı yönetimi tam da bu. Ancak perde arkasında milyarlarca dolar kaybediliyor. “Kötü planlarla, hukuk dışı hareketlerle… Diyanet İşleri Başkanı'nın resmi aracı olan 3-5 arabayla da bu yapılıyor” dedi.

İPTALİN ARKASINDAKİ HESAP HATASI SKANDALI

Hükümete yakınlığı nedeniyle devletten büyük destek alan ve kamuoyunun tüm itirazlarına rağmen Tank Palet Fabrikasını satın alan BMC'nin hisselerinin yarısı ilk etapta Katar'a satıldı.

Bununla yetinmeyen Ethem Sancak, yüzde 50,1 hissesini Fuat Tosyalı'nın sahibi olduğu Tosyalı Holding'e satarak kaçtı.

Kayırmacılık değişse de şirketin iş yapma şekli değişmedi. Burçin Şahindur, BMC'nin daha önce Sakarya Karasu'da Tosyalı-Katarlı yönetiminde yapımına başlanan ve 2022 yılında durdurulacak askeri motor fabrikası projesinin perde arkasını anlattı.

BMC CEO'su Murat Yalçıntaş, o dönemde yatırımın iptal edilmesini şöyle anlattı: “Karasu'da başlatılan yatırım BMC için fizibilite değil. Yakın çevrede savunma sanayii merkezi yok. Dolayısıyla Karasu'da üretimin maliyeti yüksek olur” diye konuştu. Ancak Burçin Şahindur, iptalin asıl nedeninin bir skandal olduğunu açıkladı.

OKSİDASYONU HESAPLAMADILAR…

O dönemde Karasu tesisinin tamamlandığını ve fabrika açılana kadar çalışmaların ilerlediğini belirten Burçin Şahindur, şöyle konuştu: “Fabrikada makinelerin yerleştirileceği noktaya geldik ve ne fark edildi biliyor musunuz? Karasu'da yüksek oksidasyon nedeniyle bir makine üç yıl çalışabiliyor. Üç yıl sonra tankların üretilememesi ve makinelerin çalışamaması nedeniyle tüm bu yatırım boşa gitti. Bakın bu fabrika için 2 milyon 200 bin metrekare kamulaştırıldı ve parası devlet hazinesinden çıktı. “Ve şimdi tüm yatırımlar boşa gitti” dedi.

FABRİKADAN HURDAYA DEMİR SATIYORLAR

Hasarın büyüklüğünü ortaya koyan Genç Parti Grubu Başkan Yardımcısı Burçin Şahindur, şunları söyledi: “Şimdi Karasu'ya gidin, kurdukları fabrikadan çıkan metalleri hurda olarak satıyorlar. Bilirsin, para biriktirmeye çalışıyorlar, demek istediğim buydu. Diyanet İşleri Başkanı'nın Audi'siyle de, Cumhurbaşkanı'nın 40 arabasıyla da tasarruf olmaz. “Bu kötü yatırımdan ya da geçmişte yapılan saçma yatırımlardan bahsetmiyoruz” dedi.

100 BİN KİŞİYE GELİR KAZANDIRACAK YATIRIM REDDEDİLDİ

Karasu fabrikasında 5 bin işçinin istihdam edildiğinin söylendiğini belirten Şahindur, şöyle konuştu: “İşin istihdam kısmı da var. Eğer dört kişilik bir aile olsaydım Karasu fabrikası doğrudan 20.000 kişinin gelir elde etmesi anlamına geliyordu. Yan sanayi ve taşeronlar dahil 100 bin kişiyi etkileyen bir yatırım. Ve bu sadece oksidasyonu hesaba katamadıkları için boşa gitti. Bu kayıplar ne olacak, bu kayıpları yaratanların haksız zenginleşmesi ne olacak? Öncelikle yatırımların normalleşmesi gerekiyor. “Bu sorunları çözdükten sonra araba fazlalığından, uçak fazlalığından vs. bahsediyoruz” dedi.

ERDOĞAN HARİKA KONUŞTU

Söz konusu fabrikanın temelleri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Tamim bin Hamed Al Thani tarafından atıldı. Coşkulu açılış töreninde Erdoğan, şunları söyledi: “Dev tesisimizin 2020 yılında hizmete girmesini bekliyoruz. Tesisin tüm donanımlarıyla hizmete girdiğinde ülkemiz ekonomisine yılda 5 milyar dolar katma değer yaratmasını bekliyoruz. birimleri. Kendi ihtiyaçlarımızın yanı sıra Katar başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine yılda yaklaşık 1 milyar dolar ihracat yapmayı bekliyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir