Ancak aşırı kilolardan kurtulmak için düşük kalorili diyetler uygulayarak çözüm arıyorsanız bu hayalinizden bir an önce vazgeçmenizde fayda var. Acıbadem Fulya Müzeyyen Çelik Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı, “Şok diyetler sizi kısa sürede mutlu edebilse de, çabuk kaybedilen kiloların, esas olarak kas ve sıvı kaybına yol açtığı için hızla geri alındığını unutmayın. Daha kötüsü; “Şok diyetler uzun süre uygulandığında tip 2 diyabetin temel nedeni olan insülin direncinden karaciğer yağlanmasına, kalp hastalıklarından depresyona kadar pek çok sağlık sorununa neden olabiliyor” uyarısında bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik, Sağlıklı, kalıcı kilo kaybının sadece kilo alımına neden olan kötü beslenme alışkanlıklarını değiştirerek mümkün olduğunu vurgulayarak, “Sağlıklı kilo kaybı kişiden kişiye değişse de, ideal haftada ortalama 1- 1.5 kilo kaybetmektir.” Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik, yaz aylarında sağlıklı ve kalıcı zayıflamanın kurallarını anlattı; Önemli ipuçları ve uyarılar verdi! Her sabah kahvaltı yaptığınızdan emin olunKahvaltı, zaman ve iştahsızlık nedeniyle genellikle sabah erken saatlerde atlanan, iş yoğunluğu nedeniyle unutulan bir öğündür. Ancak aslında günün en önemli öğünüdür. Çünkü bu, metabolizmanızın alarm saatidir. Bu nedenle uyandıktan sonraki bir saat içinde kahvaltı yaparak metabolizmanızı erkenden harekete geçirmek, kan şekeri seviyenizi dengede tutacak ve gün boyu ani açlık krizlerinin önüne geçecektir.Bol miktarda meyve ve sebze tüketinGün içerisinde ortalama 1-2 porsiyon meyve, 4-5 porsiyon sebze tüketmeye dikkat edin. Kahvaltıda yağ ilavesiz mevsim sebzelerini, az yağla hazırlanmış zeytinyağlı yemekleri, öğle ve akşam yemeklerinde ise sebze ağırlıklı salataları tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Sebzeler yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissi yaratacak ve kalorileri düşük olduğu için kilo vermenizi kolaylaştıracaktır. Meyve, yeterli porsiyonda tüketildiği takdirde kan şekeri dengesini koruyarak gün içerisinde tatlı isteğini önler. Atıştırmalıkları atlamayınKalıcı kilo vermenin bir diğer önemli kuralı da ara öğünleri atlamamaktır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik, atıştırmalıkların metabolizmaya “çalışma” emrini verdiğini vurgulayarak, “Günde 1-2 öğün yemek” dedi. Sağlıklı kilo kaybı ve kilo kontrolü için sık atıştırma alışkanlığının edinilmesi oldukça önemlidir. “Atıştırmalıklar bir sonraki öğüne yarı dolu geçmenize olanak sağlayarak porsiyonlarınızı kontrol etmenizi kolaylaştıracak” diyor. Ara öğünlerin en önemli öğünler olduğunu ancak aynı zamanda metabolizmanın açlık durumuna girip yavaşlamasını engellediği için en tehlikeli öğünler olduğunu vurgulayan Müzeyyen Çelik, şöyle konuştu: “Dikkate alınması gereken nokta bu öğünlerde tatlı ve hamur işleri yerine; “Meyve, yoğurt, kuruyemiş, kremasız ve şurupsuz sütlü kahve gibi alternatifleri seçmekle ilgili” diyor. Asla tek yönlü yemeyin, çünkü… Bu kalorilerin kaynakları, tükettiğimiz kalori miktarı kadar önemlidir. Yiyeceklerin kalorilerini saymak kilo vermek için yeterli değildir ve vücut ağırlığını korumak daha önemlidir; Gün boyu protein ve karbonhidratları dengeli bir şekilde tüketmek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik, Tek yönlü yeme, kan şekerinde dengesizliğe neden olacağı için gün boyunca yemek yeme arzusunu artırabileceğine dair uyarılar: “Yani her öğünde; Süt, et, tahıl, sebze ve meyve gruplarından tek tabağa sığacak porsiyonlar almak çok önemli. Çünkü süt ve et gruplarına göre daha fazla tahıl tüketmek kan şekerinin ani yükselmesine neden olabilir. Bu, bir sonraki öğünden önce daha çabuk acıkmanıza ve ihtiyacınızdan daha fazla yemenize neden olarak kilo almanıza neden olabilir. “Genel olarak çok fazla et tüketirseniz kanınızdaki yağ düzeyi artar ve sağlıksız bir beslenmeye sahip olursunuz.” Kalorileri değil porsiyonları sayınKalıcı ideal kilo kaybına ulaşmak için ne yediğimiz kadar ne kadar ve hangi saatlerde yediğimiz de önemlidir. Porsiyon kontrolü ihtiyacınızdan fazla enerji almanızı engelleyecek ve mide kapasitenizin gereksiz yere artmasına engel olacaktır. Beslenme ve diyet uzmanı Müzeyyen Çelik, besin gruplarına göre ortalama porsiyonları şöyle açıklıyor: “Et grubu (kırmızı et, tavuk, balık, hindi) avuç içi büyüklüğünde, yani ortalama 100-120 gram olmalıdır. Ancak bu miktar çalışma durumunuza ve ihtiyaçlarınıza göre değişiklik gösterebilir. Buğday grubunda; Her öğünde yaklaşık 1,5-2 dilim ekmek veya 5-6 yemek kaşığı bulgur, kinoa, buğday, tam buğdaylı makarna gibi karbonhidratları tercih edebilirsiniz. Öğünlerinize bir kase yoğurt (200 gr) veya bir bardak ayran (200 ml) veya cacık ekleyerek süt grubunu tamamlayabilir, tabağın geri kalanını sebzelerle doldurabilirsiniz.Suyu görebileceğiniz her yere koyunKilo verme sürecinde yağların yakılmasıyla birlikte vücuttaki toksik maddelerin miktarı da artar. Bu maddeler su yardımıyla vücuttan uzaklaştırılır. Metabolizmayı temizlemenin ve canlandırmanın altın kuralının “su içmek” olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Müzeyyen Çelik, su tüketimini artırmak için şu ipuçlarını sunuyor: “Susuzluk hissi sahte açlık hissi ile karıştırılabileceği için, su içerseniz gereksiz kalori alımından kaçınırsınız ve iştahınızı kontrol altına alırsınız. Öncelikle su içmek için susamayı beklemeyin. Evinizde veya iş yerinizde gördüğünüz su şişeleri, sürahi ve bardakları değiştirebilirsiniz. İstediğiniz meyveyi ekleyerek suyun lezzetini artırın, tarçın, zencefil ve taze nane yapraklarını ekleyerek antioksidan kapasitesini artırın.Uyumadan 2 saat önce yemeyi bırakınVücudunuza yiyecekleri sindirmesi için zaman tanıyın. Bu nedenle yatmadan 2 saat önce yemeyi ve içmeyi bırakın. Saat 18.00'den sonra gün ışığının ve hormonların etkisiyle metabolizma yavaşlamaya başlar ve uykuya hazırlanır. Bu nedenle erken akşam yemeğinden sonra herhangi bir atıştırmalık tüketmemek sindirim sorunlarını ortadan kaldırır ve kilo verme sürecinin yavaşlamasını engeller.Egzersizi alışkanlık haline getirinSağlıklı ve fit bir vücut için haftada en az 3 gün fiziksel aktivite yapmayı unutmayın. İnsülin direnciniz ve hipogliseminiz yoksa sabahları aç karnına yapacağınız egzersizler metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlayacaktır. Gün boyu fiziksel aktivite öncesi ve sonrası beslenmenize dikkat edin. Beslenme ve diyet uzmanı Müzeyyen Çelik, egzersiz öncesinde karbonhidrat, sonrasında karbonhidrat ve protein gruplarını birlikte tüketme alışkanlığı edinmeniz gerektiğini söylüyor ve şöyle diyor: “Çünkü egzersiz öncesi tükettiğiniz karbonhidratlar, egzersiz sırasında enerjiye dönüşüyor; Kan şekeri seviyenizin düşmesini önleyecek, sıvı ve mineral kaybını azaltacak, kas hasarını önlemeye yardımcı olacaktır. Egzersiz sonrası tüketilen karbonhidrat ve proteinlerden oluşan dengeli bir öğün kas yıkımını önler. Protein sentezinin azaltılmasında, protein sentezinin arttırılmasında ve karbonhidrat depolarının yenilenmesinde etkili olacaktır. Muz ve kayısı içerdikleri potasyum sayesinde kas dinlenmesini kolaylaştıran meyvelerdir. Bu nedenle egzersiz sonrasında yemek süresi uzatılacaksa ½ muz veya 3-4 adet taze kayısı tüketmek metabolizmayı onarıcı etki yaratacaktır. Yaz aylarında kilo kaybına destek olan 4 yiyecekYaban mersini: A, B, C vitaminleri ve yüksek miktarda lif içeren yaban mersini, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Tokluk hissini arttırıp sindirimi hızlandırdığından ödemlerin atılmasına ve kilo kaybına da katkı sağlar. İçerdiği antosiyaninler sayesinde iltihaplanmayı önleyerek mesane sağlığı açısından önemlidir. Kayısı-kavun: Kayısı ve kavun gibi sarı-turuncu meyveler potasyum açısından oldukça zengindir. Yüksek lif içeriği sayesinde vücut sıvılarında sodyum-potasyum dengesinin korunmasına, bağırsak sağlığının korunmasına ve kilo vermeye yardımcı olur.SemizotuKalsiyum açısından oldukça zengin bir besin kaynağı olan semizotu, salatası ve zeytinyağıyla yaz aylarında hafif ve lezzetli alternatifler oluşturmanın yanı sıra özellikle karın çevresindeki yağların azaltılmasında da etkilidir. Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası
—–Sponsorlu Bağlantılar—–
—–Sponsorlu Bağlantılar—–