İş yerinde stresi önlemenin 11 yolu – SAĞLIK

Stres, vücudun zorlayıcı veya tehdit edici olarak algıladığı durumlara karşı verdiği doğal tepkidir. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi'nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, bireyin çevredeki değişikliklere uyum sağlamak zorunda kaldığında, zorluklarla ya da belirsizliklerle karşılaştığında stresin ortaya çıktığını belirterek, şöyle konuştu: “Özellikle iş yerinde; Yoğunluk, baskı, belirsiz roller ve beklentiler, güvensizlik, zor çalışma koşulları, iş-yaşam dengesinin sağlanamaması gibi etkiler stresi artırmaktadır. “Uzun vadeli iş stresi aynı zamanda baş ağrıları, uyku sorunları, motivasyon eksikliği, tükenmişlik, depresyon ve kalp-damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarına da yol açabilir” dedi. İşyerinden kaynaklanan stresi yönetmenin ve strese karşı güçlü olmanın hem bireysel sağlık hem de iş verimliliği açısından önemli olduğunu paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi'nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “İşyerinde stresi yönetme stratejilerinin uygulanması gerekiyor” dedi. ve çalışanların sağlıklı iş-yaşam dengesi kurmalarına destek veriyorlar, “Çalışma hayatındaki herkesin stresle mücadele, iş yerinde iletişim, verimli çalışma yöntemleri ve zamanı yönetme gibi konularda bilinçlenmesi gerekiyor” dedi. Uzman psikolog Ezgi Dokuzlu Tezel ise şunları paylaştı: İş stresiyle etkili bir şekilde başa çıkmak için yapmanız gerekenler:

  • İş tanımına göre çalışın ve hayır diyebilmek: İş tanımınızı ve haklarınızı bilmek ve iş tanımı dışında çalışmaya hayır diyebilmek, iş yükünün ve dolayısıyla iş stresinin önlenmesine yardımcı olur.
  • İşyerinde sağlanan destek ve eğitim: İşverenlerin çalışanlarına stres yönetimi eğitimi vermesi, esnek çalışma saatleri sağlaması ve sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırması önemli. Stresle mücadele etmek için bir doktordan veya meslek psikoloğundan yardım istemek gerekir.
  • İş yerinde iletişim: İşyerinde açık iletişim, ekip çalışması ve net bilgi sahibi olmak stresin önlenmesine yardımcı olur. Yöneticiler ve çalışanlar arasındaki etkili iletişim, çalışanların stresi daha iyi yönetmesine ve iş tatmininin artmasına yardımcı olur.
  • Motivasyon destek faaliyetleri: Çalışanlar ve aileleri için yemek gibi etkinliklerin planlanması; İşyerinde katılımı, olumlu iletişimi ve motivasyonu artırır.
  • Zaman yönetimi ve planlama: Günlük ve haftalık planlar yaparak iş yükünüzü yönetmeniz daha kolay olabilir. Yapılacak işlerinize öncelik vermek ve hedeflerinizi gözden geçirmek iş stresini azaltmanıza yardımcı olur.
  • Verimli mola ve dinlenme: Stresle baş etmek için yeterli ve verimli molalar vermek çok önemlidir. Molalar ve çalışma süreleri açıkça belirlenmeli ve kişi kendini yorgun hissetmese bile düzenli olarak mola verme alışkanlığını kazanmalıdır.
  • Yeterli uyku: Uykusuzluk hastalığı; Öfke kontrolü, tahammülsüzlük, yorgunluk, dikkat dağınıklığı, iş kazası gibi sonuçlara yol açabilir. Kaliteli ve verimli uyku günlük yaşam kalitesini de etkiler.
  • Sosyal Destek: Aileniz veya sevdiklerinizle vakit geçirmek iş stresini azaltır ve kişisel yaşamınızda iş dışında başka önemli alanların da olduğunu hatırlamanıza yardımcı olur.
  • Hobiler ve kendinize zaman ayırma: Favori bir aktivite, hobi veya planlanmış bir gezi, işle ilgili stresle mücadelede daha güçlü olmanıza yardımcı olur.
  • Meditasyon ve nefes egzersizleri: Meditasyon ve nefes egzersizleri zihni sakinleştirmeye ve stresi yönetmeye yardımcı olur. Gün boyunca kısa nefes egzersizleri yapmak stresi uzak tutabilir.
  • Profesyonel destek alın: İş stresiyle mücadelede büyük zorluk yaşanıyorsa, uzun süren stresli bir durum söz konusuysa, günlük hayata yansıyan huzursuzluk, karamsarlık, isteksizlik gibi faktörler mevcutsa bir uzmana başvurmanızda fayda var.

Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir