CHP'li Uzgel'den Reisi'nin ölümüyle ilgili açıklama: 'Bu bir suikasttır. “Bu bir komplo…” Diyemeyiz – Son Dakika Siyaset Haberleri

CHP Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel: “İran, Hamaney'in yerine geçebilecek liderini kaybetti”

CHP Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesine ilişkin şunları söyledi: “Hem Cumhurbaşkanının, hem de Dışişleri Bakanı'nın, açılışı olan bir toplantıdan dönerken kaza geçirmesi üzücü bir olaydır. Baraj, İran içinde yeni bir siyasi gündemi ortaya çıkaracak çünkü Raisi, Hamaney'den sonra ülkenin kontrolünü ele geçirecek lider olarak görülüyordu. Dolayısıyla İran, Hamaney'in yerine geçebilecek olası liderini kaybetmiş durumda. Hem bir cumhurbaşkanı hem de bir gelecek bulmak zorunda kalacaklar. Bu aynı zamanda iç rekabete de yol açabilir, “İran için zor bir dönem olabilir” dedi.

Haber: Güla Subaşı – Kamera: Ünal Aydın

(SAMSUN) – CHP Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesine ilişkin şunları söyledi: “Hem Cumhurbaşkanının hem de Dışişleri Bakanının böyle bir toplantıdan dönerken kaza geçirmesi üzücü bir olaydır. Barajın açılması İran içinde yeni bir siyasi gündemi ortaya çıkaracaktır çünkü Raisi, Hamaney'den sonra ülkenin kontrolünü ele geçirecek lider olarak görülüyordu. Hem Başkan hem de Khamenei için gelecekteki bir yedek bulacak.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Uzgel, dün yaşanan helikopter kazasının ardından İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın ölümlerini değerlendirdi.

İran halkına taziyelerini dile getiren Uzgel, şöyle devam etti:

“Bu iyi bir şey değil. Hem Cumhurbaşkanının hem de Dışişleri Bakanının baraj açılışı gibi bir toplantıdan dönerken kaza geçirmesi üzüntü verici bir olaydır. İran'da yeni bir siyasi gündemi ortaya çıkaracaktır çünkü Lider, Hamaney'den sonra ülkenin kontrolünü eline alacak lider olarak görülüyordu. Elbette Cumhurbaşkanının burada bir rolü var ama şu anda bu rolü ülkenin yöneticisi ve daha çok temsilcisi olan Hamaney yerine getiriyor. Hamaney çok yaşlandı. Dolayısıyla İran, gelecekte Hamaney'in yerini alacak olası liderini kaybetmiş oldu. Hem bir başkan hem de Hamaney'in yerine geçecek kişiyi bulmaları gerekecek. Bu aynı zamanda iç rekabete de yol açabilir. “İran için zor bir dönem başlayabilir.”

“İRAN'IN İSTİKRARLI OLMASI TÜRKİYE İÇİN DE ÖNEMLİDİR.”

Uzgel, “İran'da önümüzdeki dönemde nasıl bir durumla karşı karşıya kalacağız?” sorusuna şu cevabı verdi:

“İran'da birçok sorun var ve birçok sorun birikmiş durumda. Birincisi bizimki gibi ekonomik sorunlar. Devalüasyon, işsizlik, yüksek hayat pahalılığı… İran halkı bunalmış durumda çünkü bizden farklı olarak İran yaptırımlara tabi bir ülke. Amerika'nın yaptırımları var. Rahat ticaret yapamıyor. İkincisi toplumsal huzursuzluk var. Bildiğiniz gibi Mahsa Amini cinayetinin ardından ülke geneline yayılan bir protesto dalgası yaşandı. Toplumun rejime desteğinin azaldığını görüyoruz. Seçimlere katılım oldukça düşük. Ciddi bir rahatsızlık var. İran rejimi ya toplumla barışacak ya da daha sertleşecek. Biz bu ülkede, bu bölgede istikrar istiyoruz. İran bizim çok önemli bir komşumuzdur. Ticari ilişkilerimiz var, enerji iş birliğimiz var, çok istikrarlı bir sınırımız var. Bu nedenle İran'ın istikrarı Türkiye için de önemli.”

“'Bu bir komplodur' diyemiyoruz. YILLARCA TARTIŞILIYOR AMA KİMSE İSPATLAYAMAZ''

Uzgel, devam eden İsrail-Filistin savaşının konuyla bağlantılı olup olmadığına değindi:

“Üç helikopter havalanıyor ve içinde cumhurbaşkanı ve dışişleri bakanının bulunduğu helikopter düşüyor. Elbette akla birçok ihtimal geliyor. Bütün bunları düşünelim. Herkesin aklına gelir ama şunu söyleyeyim, genelde bundan bir sonuç çıkaramıyoruz. Bunu ne parti adına ne de uzman olarak söyleyemem; 'Evet bu ülke yaptı, o istihbarat örgütü yaptı. Bu bir cinayettir. Bu bir komplo…' diyemeyiz. Yıllardır kahvehanelerden televizyon programlarına, akademik medyaya kadar konuşuluyor ama kimse bunu kanıtlayamıyor. İran yönetimi böyle bir şey söylemiyor. Hatta “olağan şüpheli” olarak görülen İsrail bile “Bizim bu konuyla hiçbir ilgimiz yok” diyor. Bunun mümkün olup olmadığını net olarak söyleyemeyiz. Bu anlamda yapılan araştırmalar dahi yeterli sonuç vermemektedir. “Dediğim gibi sorun hala açık ve yıllarca tartışılacak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir