BYD'den sonra Çinli Chery'nin de fabrika kuracağı iddia edildi – yatırım Samsun'da mı? – Son dakika otomotiv haberleri

Manisa'da 1 milyar dolar yatırımla kurulacak ve 2026 yılında tamamlanması beklenen tesisin yıllık kapasitesi 150 bin adet olarak açıklandı. Bu yatırım karşılığında BYD'nin Aralık 2023'te yüzde 40 vergiden ve elektrikli otomobil çıkışından muaf tutulacağı açıklandı. Bu muafiyetler, yatırım teşvik belgesi imzalandıktan sonra geçerli olacak.

PAZAR ARTIŞI

BYD'nin üretim kararını açıklaması sırasında, plug-in hibrit otomobillere (PHEV) ilişkin yeni özel tüketim vergisi düzenlemesi de geldi. Motor hacmi 1,6 litrenin altında, CO2 emisyonu 25 gr/km'yi geçmeyen, elektrik menzili 70 km'nin üzerinde ve vergi matrahı 1 milyon 350 bin TL'nin altında olan PHEV araçlara özel tüketim vergisi getirildi yüzde 30'a düşürüldü. Vergi matrahı 1 milyon 350 bin TL'yi aşanlardan yüzde 60, motor hacmi 1600 ile 1800 cc arasında olanlardan yüzde 70, vergi matrahı 1 milyon 350 bin TL'yi geçmeyenlerden yüzde 70 özel tüketim vergisi alındı. TL.

Bu düzenleme aynı zamanda BYD'nin Seal U modelinin de üretilme ihtimalini ortaya çıkardı. BYD'nin yanı sıra diğer Çinli markalar da üretim yapmaya kararlı olduklarını açıkladı. Chery ve MG ana markalardı. Türkiye pazarında hızlı yükselişiyle dikkat çeken Chery'nin Samsun'da fabrika açmaya hazırlandığı bilgisi ortalıkta dolaşırken, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan'ın açıklaması yatırıma ilişkin beklentileri artırdı.

Halit Doğan, şunları söyledi: “Samsun'da bugünlerde ciddi bir yatırımcı trafiğiyle karşı karşıyayız. Özellikle Çinli yatırımcıların Samsun'a ciddi anlamda gelip gittiğini görüyoruz” dedi. Nissan'ın İspanya'da boşalttığı fabrikayı satın alan Chery'nin, BYD gibi Türkiye'de de plug-in hibrit bir model üretme ihtimali var.

AİLE TARAFINDAN YENİLENİP SATILMIŞTIR

2023 yılında Türkiye pazarına giren ve üç modeliyle hızla büyüyen Chery, Omoda 5, Tiggo 7 Pro ve Tiggo 8 Pro modellerinin yenilenen versiyonlarını Omoda 5 Pro, Tiggo 7 Pro Max ve Tiggo 8 Pro isimleriyle pazara sundu. Massimo. Omoda 5 Pro fiyatları 1 milyon 522 bin TL'den, Tiggo 7 Pro Max fiyatları 1 milyon 681 bin TL'den, Tiggo 8 Pro Max fiyatları ise 1 milyon 912 bin TL'den başlıyor.

Omoda 5 Pro'nun arka kısmına eklenen spoiler dikkat çekerken, yenilenen iç mekan, tek karede toplam 24,6 inçlik ekranla oldukça modern bir görünüm sunuyor. Qualcomm Snapdragon SA8155P yongasıyla donatılan araçta sesli komut sistemi ve diğer elektronik işlevler daha hızlı çalışıyor.

Diğer yenilikler arasında direksiyon simidindeki dokunmatik düğmeler ve vites koluna eklenen tek düğmeli çalıştırma düğmesi yer alıyor. Tiggo 7 Pro Max ve Tiggo 8 Pro Max versiyonlarının iç ve dış tasarımında önemli yeniliklere gidildi. Öte yandan 1.6 litrelik turbo benzinli motorun gücü 145 HP'ye, torku ise 273 HP'ye düşürüldü. .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir